Groupe Diane" (c) Jimmy Kets
Jonge wolven in het theater: Lester Arias en Matthias Van de brul
augustus 7, 2017

Lester Arias (Winnaar Jong Theaterschrijfprijs Sabam TAZ 2017)
“House"

“Durven spelen met zoiets essentieels als de creativiteit die in ieder van ons zit”. Dat is wat Lester Arias beoogt in zijn “House.”
Een wendbare voorstelling waarin muziek en verhaal elkaar versterken. Publiek wordt als in een trance meegesleept op een reis vol verrassingen door een innemende all roundperformer annex maker. Gevoel voor humor en timing is troef!

Lester: Ik denk dat we onze fascinatie moeten volgen en diverse omgevingen opzoeken, constant deuren openen om onze nieuwsgierigheid te prikkelen. Het waarom van alles wat ik doe. Ik heb veel interesses en besloot om voor allemaal te gaan. Als kind begon het met beeldende kunsten, ik hield enorm van tekenen en schilderen. Later kwamen theater, moderne dans en ballet.

Al deze kunstvormen komen tot uiting in “House”. “Een kunstwerk met een zonderlinge identiteit” dixit de auteur zelf.
Lester: Na enkele geïsoleerde praktijkoefeningen die ik niet volledig beheerste of waarin ik me niet volledig kon verdiepen vind ik nu via de muziek ruimte waarin ik al deze disciplines kan overbrengen.  Ik blijf verder verkennen en experimenteren met deze combinaties om te zien wat het kan betekenen vanuit esthetisch oogpunt, in termen van stijl of voor de manier waarop ik interageer met het publiek. Voelt het zich bedreigd, verleid? Ik wil intuïtie gebruiken als tool om te creëren…

Lester Arias: Niklas Blomberg en ik speelden samen in een electronische muziekband Lester & Nikki.  Samenwerken aan de creatie van mijn afstudeerproject was een kleine stap. Omdat hij begreep wat ik op muzikaal vlak precies wilde doen. Samen componeerden we de songs. Voor de verwezenlijking van het stuk, speelde hij de muziek ook live.

http://theateraanzee.be/nl/tazette/detail/house-lester-arias

Matthias Van de brul
“Gebergte”

Ook met stip op de shortlist van onze theaterschrijfprijs: Matthias Van de brul, met zijn indrukwekkende adaptatie van Sofokles’ Oidipous.
In een indringende solo (zijn allereerste(!) onderzoekt hij de nacht na de tragedie.
Mathias Van de brul: Gebergte is mijn bachelorproef (LUCA 2016). Ik wou sowieso een solo maken, gezien mijn stage bij Groupe Diane in een ensemble. VÓÓr Theater Aan Zee had ik deze solo nog maar vier keer gespeeld op school.
Waarom zo’n oud mythologisch gegeven ombuigen naar een actuele tekst? Eigenlijk door de omgekeerde beweging. Vorig jaar in juni ben ik eraan begonnen. Dat was de periode van de vele aanslagen en het begin van een soort vreemde gewenning. Als kind al fascineerden rampen me. Hetzelfde met rampenfilms.
Mijn thema lag dus voor de hand en ik zou de vertaalslag maken naar theater en Oidipous. Het oerverhaal over een man die met rampspoed overspoeld wordt. Maar waar zoveel duizenden jaren terug een stuk is geschreven over de aanloop naar de ramp wilde ik nu het omgekeerde doen, “wat na de ramp?”. Wat als alles gebeurd is? Zoals het gevoel dat wij nu kennen…het onomkeerbare. Alles is gebeurd, hoe ga je ermee om? Het doet iets met een publiek om een mens te zien waarmee iets ergs gebeurd is en hoe die daarmee omgaat. Zo’n verhaal wou ik zelf graag zien. Daarom heb ik Gebergte gemaakt.

 

Matthias verwerkt actuele elementen in Gebergte. Matthias: Een mediafragment net na een herkenbare hedendaagse ramp ankert het stuk in de concrete actualiteit zonder dat je het in tekst moet gaan benoemen.
Het “weglopen” van de ramp wilde ik ook expliciet tonen. “Hoe hard je ook loopt, je ontkomt niet aan je lot” is de filosofie erachter.
Matthias’ Oidipous loopt ten slotte zijn lot tegemoet en eindigt in het Gebergte waar alles als baby begon.

Matthias: De versie van Sofokles is de oerversie, maar ik heb in totaal vijftien à twintig stukken gelezen. Allemaal bewerkingen van… w.o. ook die van Hugo Claus en Seneca bvb. Het schrijven van mijn eigen tekst was een hele intense periode waarin ik vaak dag en nacht aan het werk was, vier weken non stop.

Mythologie is onuitputtelijk, dat is zo’n dankbaar materiaal. Ik hoop dat ik nog veel teksten mag schrijven. Mijn mastervoorstelling wordt een stuk voor 2 personen, met Katelijne Damen als mijn coach. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Sartre. Geen Griekse mythologie maar toch ook zo’n wereld waarin je kunt blijven zoeken…

In augustus schrijf ik aan deze nieuwe tekst. In september, oktober repeteren we en in november gaan we in première…

Wordt vervolgd.

 

http://theateraanzee.be/nl/tazette/detail/gebergte-matthias-van-de-brul

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons