Pierre Dumoulin, een nieuwe bestuurder van formaat bij Sabam!
juni 20, 2018

Hoewel Pierre Dumoulin zijn artistieke carrière achter de coulissen uitbouwt, staat zijn werk toch regelmatig in de schijnwerpers. Al gehoord van Roscoe? Blanche? City Lights? Dan kent u de singer-songwriter Pierre Dumoulin wel degelijk.
Sabam kondigt met trots aan dat Pierre voortaan deel uitmaakt van haar raad van bestuur. We zoomen even in op een kleurrijk figuur die houdt van duidelijke taal.

Pierre, welkom in de raad van bestuur van Sabam! Hoe verloopt uw aankomst? Hebt u raad gekregen van uw voorganger of uw collega’s? Bent u goed omringd om deze uitdaging aan te gaan?

“Bedankt voor het warme welkom! Allereerst was ik zeer aangenaam verrast door het vertrouwen dat ik tijdens de AV van de leden heb gekregen. Het was de eerste keer dat ik me kandidaat stelde voor een verkiezing en ik ben niet het type dat veel handen schud enkel en alleen om verkozen te worden. Ik wist dus totaal niet wat ik van de stemming mocht verwachten. Ik kon inderdaad op enkele anciens van Sabam rekenen om al mijn vragen te beantwoorden. Ik weet dat ze er ook in de komende maanden voor mij zullen zijn. Ik heb ook tal van welkomstboodschappen en bemoedigende berichten ontvangen, dus ik voel me zeker goed omringd!”

U kent het vakgebied en de sector goed. Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten, bedreigingen en prioriteiten? En waaraan wilt u zelf werken als pas verkozen bestuurder?

“Tot nu toe heb ik al enkele prioriteiten vastgesteld:

- Blockchain voor een betere beveiliging en uitbetaling. Er staat enorm veel op het spel, maar we moeten dit probleem intelligent aanpakken. Deze technologie kan ons duidelijk helpen om vertragingen in het rechtenbeheer op te vangen. Veel vragen moeten nog worden beantwoord: blockchain of standaardisering van metadata? Openbare of private blockchain? Moeten we de rechtstreekse betaling van auteurs automatiseren? Enz.

- Uiteraard de problematiek van de transfer of value (GESAC) en de strijd tegen de straffeloosheid van deelplatformen.

- Een betere dialoog tussen Sabam en de bevoegde autoriteiten. De politici die verantwoordelijk zijn voor onze belangen zijn zich onvoldoende bewust van de problemen die ons bezighouden. We moeten permanent met hen in gesprek gaan en ideeën uitwisselen, zodat ze onze problemen begrijpen en kunnen aanpakken.

- Een betere relatie tussen Sabam en haar klanten. Velen van hen (handelaars, organisatoren van evenementen, feesten, enz.) begrijpen niet hoe ze bijdragen aan de vergoeding van de auteurs. Ze zien Sabam als de politie van het auteursrecht. Ik ben er zeker van dat deze perceptie vooral te wijten is aan het feit dat ze niet begrijpen dat ze hun favoriete artiesten RECHTSTREEKS steunen door hun factuur te betalen.

- Daarnaast denk ik dat er nog een heleboel interne uitdagingen zijn, die ik zeker zal ontdekken zodra ik aan de slag ga.”

We zijn een multidisciplinaire vereniging. Audiovisuele kunsten, literatuur, theater en beeldende kunsten houden onze diensten ook bezig. Hoe kijkt u naar deze artistieke disciplines?

“Voor mij is alles met elkaar verbonden. Het lijkt me niet zinvol om die disciplines als totaal verschillende entiteiten te beschouwen. Alle disciplines van Sabam staan voortdurend in dialoog met elkaar. Alles gaat voortdurend in elkaar over. Het is dan ook essentieel om in gedachten te houden dat een strijd om een van deze artistieke disciplines onvermijdelijk gevolgen zal hebben voor de andere. Daarom moeten we in elk dossier voorzichtig blijven.”

In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan. Hoe ziet u ons in de toekomst evolueren? Hoe zal Sabam zich in de komende jaren positioneren?

“Ik zou een uitdrukking willen gebruiken waar ik in tijden van beroering graag op terugkom: THE BEST IS YET TO COME. De wereldwijde financiële situatie, nieuwe consumptiepatronen en interne conflicten hebben Sabam de afgelopen jaren in het middelpunt van belangrijke uitdagingen geplaatst. Ik denk dat we nu van onderuit opnieuw moeten opbouwen, dat we ons zo goed mogelijk moeten organiseren en ons aanpassen aan een wereld die in zeer korte tijd ingrijpend is veranderd, maar die we nu wel kunnen vatten. Ik denk dat de grote omwenteling inmiddels achter de rug is. We kennen dus onze kaarten (zie mijn uitdagingen hierboven). Nu moeten we het spel alleen nog intelligent spelen.”

Waar bent u de komende maanden mee bezig? Kunt u ons iets vertellen?

“Ik heb niet te klagen. Er komen tal van geweldige projecten aan. We blijven met Blanche aan haar eerste album werken. Roscoe werkt ondertussen aan zijn derde album en we hebben net met ons collectief ‘Platine’ (een groep auteurs, componisten en producers) een geweldig contract te pakken om de muziek van een film te componeren, een volledig gestoorde musical! Meer mag ik nog niet verklappen, maar het belooft wat te worden!”

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons