Ballet
Vlaamse Regering investeert fors in kunstensector: breder en gevarieerder aanbod
juni 24, 2022

De Vlaamse Regering heeft vandaag beslist over de toekenning van de werkingssubsidies binnen het Kunstendecreet voor de beleidsperiode 2023 – 2027.

De komende 5 jaar trekt De Vlaamse Regering jaarlijks meer dan 178 miljoen euro uit voor structurele werkingssubsidies in de kunstensector. Dat is zo’n 25 miljoen euro meer dan vandaag. 7 kunstinstellingen, 4 organisaties met specifieke opdrachten en 225 kunstenorganisaties kunnen rekenen op steun.

 

Minister van Cultuur Jan Jambon: "De sector heeft nu onze volle steun nodig."

 

Breder aanbod & internationaal landschap

Op die manier wil de regering het kunstenaanbod de komende jaren verder verbreden én een meerstemmig en dynamisch professioneel kunstenlandschap vormgeven dat Vlaanderen internationaal op de kaart zet. 

Daarmee volgt ze alle positieve beoordelingen van de verschillende beoordelingscommissies. Bovendien ontvangen ook alle organisaties die een positieve beoordeling kregen, maar buiten budget stonden, ondersteuning.  

 

Kunstinstellingen

Tegelijkertijd versterkt de regering de Kunstinstellingen van de Vlaamse Overheid: Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Opera Ballet Vlaanderen krijgen zo extra middelen. Dat moet hen de kans geven om internationaal te blijven schitteren en in te zetten op hun educatieve en jongerenwerking.  

Tot slot ontvangen ook 9 organisaties die door de beoordelingscommissies negatief geadviseerd werden en dus dreigden om hun subsidies kwijt te spelen toch nog ondersteuning. Het gaat oa. om het Toneelhuis, Needcompany, Ensemble Terra Nova en Z33.

 

Minister van Cultuur Jan Jambon reageert: "Aan deze beslissing gaat een lang traject van intensieve dialoog, beoordelingsprocedure en politieke afstemming vooraf. Ik ben overtuigd dat we met deze beslissing een breed en een evenwichtig pakket aan organisaties en instellingen de nodige ruimte geven om ons Vlaams Culturele landschap nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ons cultureel weefsel bepaalt mee de kwaliteit van onze samenleving en verdient onze steun."
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons