bleekwater
Willy Vandersteenprijs bekroont ‘Bleekwater’ van Joris Mertens
oktober 16, 2022

Het stripverhaal ‘Bleekwater’ van Joris Mertens wint de Willy Vandersteenprijs 2022. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en een initiatief van Stripgids in samenwerking met Sabam for Culture, de erven Vandersteen en Stripfestival Breda. Mertens wint 5.000 euro, een expo over het winnende album én een opdrachttekening van de vorige winnaar.

Bleekwater is het verhaal van François, die elke dag voor een droogkuisfirma proper wasgoed rondrijdt met een busje. De man lijdt een monotoon bestaan, waarvan de eenzaamheid afstraalt. Tot hij op een dag geconfronteerd wordt met een dramatische situatie en zijn leven drastisch lijkt te veranderen.

De juryleden, met onder meer de kleinzoon van Willy Vandersteen en sopraan Astrid Stockman, onderstrepen dat Mertens erin geslaagd is een strip te maken waarin alles klopt: “grafisch prachtig, sfeervolle inkleuring en een verhaal dat doet lezen”. Ook lauweren ze de sfeerzetting en het herkenbare verhaal van het hoofdpersonage. “Het is een strip waarvan je op een gegeven ogenblik niet meer merkt dat je aan het lezen bent. Je wordt als het ware in het verhaal gezogen en wordt één met het boek”, aldus de jury.

De prijzen werden dit jaar officieel uitgereikt op het prestigieuze Stripfestival Breda op zondag 16 oktober. 

Herbeleef de uitreiking hier

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons