Online

Als u een filmpje met muziek in op een website wil plaatsen, zijn er twee soorten rechten waar u rekening mee moet houden. Uw aanvraag indienen kan via eLicensing. Meer uitleg over de verschillende soorten rechten vindt u hieronder terug.

Nog niet vertrouwd met eLicensing? Bekijk zeker eens dit filmpje!

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

Synchronisatierechten:

Eerst en vooral dient u de toelating te vragen aan de uitgever van het muziekwerk. Dit zijn de zogenaamde synchronisatierechten die u moet betalen om een muziekwerk te mogen gebruiken in een filmpje. Het zijn de uitgever(s) (en de platenproducent indien u een bestaande opname gebruikt) die beslissen of u het werk (en opname) al dan niet mag gebruiken en hoeveel het zal kosten. Er bestaat hiervoor geen minimum- of maximumvergoeding.

U kan ook gebruik maken van illustratiemuziek (zgn. library- of stock music). Hiervoor betaalt u een vast tarief per muziekwerk, per fragment van 30 seconden.

Een andere mogelijkheid is om zelf muziek te (laten) componeren speciaal voor uw productie. In dat geval maakt u een rechtstreekse afspraak met een componist. U kan hiervoor gebruik maken van het modelcontract.

Uiteraard kan u ook steeds gebruik maken van muziek waarop geen auteursrechten meer verschuldigd zijn omdat ze tot het publiek domein behoren (muziek waarvan de langstlevende auteur/componist meer dan 70 jaar overleden is).

 

Uitvoeringsrechten:

Daarnaast zijn er ook de uitvoeringsrechten die u verschuldigd bent voor het online ter beschikking stellen van dat werk. Meer informatie over het tarief dat dan van toepassing is, vindt u hieronder.

Opgelet! Het is belangrijk om te weten dat er behalve de auteursrechten (beheerd door een auteursmaatschappij zoals Sabam) ook naburige rechten bestaan, zoals de rechten van de producent. Indien u bepaalde films beschikbaar wil maken via internet, moeten de producenten u hiervoor een voorafgaandelijke toelating verlenen.