Covid-19: overzicht van alle steun- en relancemaatregelen
Covid-19: uw overzicht van alle steun- en relancemaatregelen
April 15, 2020

Sinds het begin van de coronacrisis hebben vele federaties, verenigingen en instellingen hun uiterste best gedaan om de culturele sector te ondersteunen. Ook Sabam lanceerde haar eigen steun- en relancemaatregelen. Om voor u het overzicht te bewaren verwijzen we op deze pagina naar alle maatregelen waar u als auteur, componist of uitgever aanspraak op kan maken.  

Voeg deze pagina zeker toe aan uw favorieten. We werken de informatie regelmatig bij.

Steun- en relancemaatregelen

 

Vervroegde opname uit het sociaal fonds van Sabam

Als auteur van Sabam bouwt u in de loop van uw carrière een spaarpotje op. Normaal gezien kan u dit bedrag pas op uw 60ste verjaardag opnemen. Hier maakten we vorig jaar een uitzondering op. U kon uw beschikbare reserve in het sociaal fonds van Sabam vervroegd opnemen. In totaal kregen bijna 9000 auteurs en componisten zo toegang tot meer dan 18 miljoen euro. Een initiatief dat in goede aarde viel want bijna 1300 leden maakten er gebruik van. In totaal betaalden we 3,8 miljoen euro vervroegd uit. Daarmee helpen we u deze aanhoudende crisis te overbruggen.

Ondertussen is er stilaan licht aan het einde van de tunnel. Maar de crisis is nog niet achter de rug. Daarom besloten wij om deze steunmaatregel voor u te verlengen tot eind 2021.  

U wilt uw beschikbare reserve in het sociaal fonds (nogmaals) aanspreken? Ontdek de voorwaarden

 

Fund Belgian Music

Sabam for Culture en PlayRight+ lanceerden samen met Galm en Facir dit nationaal relancefonds. Het doel? De carrières van Belgische muziektalenten helpen heropstarten na de coronacrisis. 

Op 16 oktober lanceerde Fund belgian Music een eerste projectoproep. Ingestuurde dossiers maken kans op een steun tot maximum 10.000 euro. Die eerste oproep werd afgesloten op 12 november met 400 ontvangen dossiers, die nauwkeurig geanalyseerd en beoordeeld werden door een jury. Uiteindelijk kregen 49 projecten ondersteuning. Het grote aantal aanvragen wees op een enorme geldnood vanuit de sector. Op dit moment legt Fund Belgian Music de fundamenten voor een tweede projectoproep. Die komt er snel aan.

Houd de website van Fund Belgian Music dus in de gaten.

 

Noodfonds PlayRight+

PlayRight heeft een noodfonds opgericht voor uitvoerende kunstenaars. Dit fonds werd maand na maand verlengd. In navolging van de aanhoudende maatregelen wordt het fonds ook dit keer opnieuw verlengd, maar deze keer tot de middelen zijn uitgeput! Aangesloten artiesten maken kans op  een gedeeltelijke vergoeding voor hun inkomensverlies, op basis van een aantal voorwaarden.

Uw aanvraag voor geannuleerde prestaties in februari 2021 kan u nog indienen tot zondag 14 maart 2021.

Ontdek de voorwaarden en dien uw aanvraag in.

 

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona

De federale regering voerde de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid opnieuw in voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. Dit geldt ook voor geannuleerde evenementen op voorwaarde dat u een arbeidsovereenkomst ondertekende. 

Stond er een concert of ander evenement gepland tussen 14 maart 2020 en 31 maart 2021? Maar werd dat door de overheid verboden omwille van corona? Dan kan u – mits u aan een aantal voorwaarden voldoet - een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen voor de dagen waarop u in principe effectief zou hebben gewerkt met een arbeidsovereenkomst.

Info en voorwaarden vindt u terug op de website van Vlaio.

 

Dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen (in bijberoep) kunnen een beroep doen op het overbruggingsrecht. Moest u verplicht de deuren volledig of gedeeltelijk sluiten? Dan hebt u recht op een dubbel overbruggingsrecht. 

Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die hun activiteit volledig moeten onderbreken omdat ze hoofdzakelijk (circa 60%) afhankelijk zijn van een activiteit die volledig of gedeeltelijk moet sluiten. 

Deze maandelijkse uitkering bedraagt maximum 3.228,20 euro.

Deze steunmaatregel is al verlengd tot eind juni en kan tot 30 september 2021 aangevraagd worden.

Lees hier of u recht hebt op een volledige of gedeeltelijke dubbele uitkering.

 

Crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen (pijler 1)

Dit jaar wordt een nieuw tijdelijk crisis-overbruggingsrecht ingevoerd dat gebaseerd is op drie pijlers.

De eerste pijler is er voor zelfstandigen die rechtstreeks getroffen worden door de sluitingsmaatregelen van de overheid. De steunbedragen variëren in functie van de periode van volledige onderbreking (minder of minstens 15 opeenvolgende kalenderdagen per kalendermaand) en of u recht hebt op een volledige of halve uitkering. 

Deze eerste pijler treedt in werking in juli 2021. Tot dan valt u als zelfstandige terug op het (dubbel) corona-overbruggingsrecht (zie hierboven).

Let op: zet u uw activiteiten deels verder? Dan komt u niet in aanmerking voor dit overbruggingsrecht. 

Tip: met deze handige tool ziet u meteen voor welk type crisis-overbruggingsrecht u in aanmerking komt. 

Alle info en voorwaarden vindt u op de website van Vlaio.

 

Crisis-overbruggingsrecht omzetdaling (pijler 2)

Daalt uw omzet in januari, februari, maart, april, mei of juni 2021 door de coronacrisis met minstens 40% in vergelijking met dezelfde maand in 2019? Dan maakt u aanspraak op dit overbruggingsrecht. Vraag het uiterlijk op 30 september 2021 aan.

 

Crisis-overbruggingsrecht bij verplichte quarantaine (pijler 3)

In de eerste zes maanden van 2021 komt u als zelfstandige ook in aanmerking voor deze tijdelijke maatregel als u zelf in quarantaine moet of voor uw kinderen moet zorgen. Uw activiteit moet minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen onderbroken zijn.

Let op: zet u uw activiteiten van thuis verder? Dan maakt u geen aanspraak op dit overbruggingsrecht. Dien uw aanvraag in bij een sociaal verzekeringsfonds.

 

Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige en ondervindt u moeilijkheden door het coronavirus? Dan kan u een uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen aanvragen via uw sociaal verzekeringsfonds. Deze maatregelen werden verlengd tot en met 31 maart 2021.

U leest alle info en voorwaarden op de website van het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen.

 

LIVE2020

LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de livemuzieksector, maakt een nieuwe schijf van 200.000 euro vrij. Tot 29 maart kunnen de zwaarst getroffenen uit de sector online een toelage van 750 euro aanvragen. Kleine en middelgrote muziekorganisaties die een coronaproof evenement organiseren, maken aanspraak op een toelage tot 1.500 euro.

Tot op heden verdeelde LIVE2020 al ruim 330.000 euro. 

Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige steunaanvragen? Schrijf u in op de mailinglist.

 

Premie voor zogenaamde ‘niet-essentiële’ sectoren 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt steun aan ondernemingen van bepaalde sectoren die op 2 november 2020 moesten sluiten door de gezondheidscrisis. Ook culturele ondernemingen (shows, podiumkunsten, culturele centra,…) komen in aanmerking. Deze premie kan oplopen tot 5.000 euro. Vraag hem uiterlijk op 25 maart 2021 online aan. 

Let op: voor de sectoren die nog steeds gesloten zijn (bv. de horeca) wordt weldra een andere premie gelanceerd. 

 

Crisisbegeleiding & coronalijn van Cultuurloket 

De coronacrisis heeft de cultuursector stevige klappen toegebracht. Is dit het nieuwe normaal? En hoe passen we ons hieraan aan? 

Cultuurloket helpt u hierbij. Met hun crisisbegeleiding zoeken ze samen met u een weg uit deze crisis. 

Laat u gratis bijstaan!

Hebt u korte, punctuele vragen over de corona (steun)maatregelen? Bel de coronalijn van Cultuurloket op het nummer 02 534 18 24. Elke weekdag tussen 10u en 18u bereikbaar.

 

Sabam for Culture > Relancebeurs voor livestream concerten

Kan u niet wachten om weer live op te treden voor uw fans? Dat is helaas nog niet voor morgen. Maar wij zoeken mee naar alternatieven.  

Geeft u een livestream concert? Dankzij Sabam for Culture ontvangt u tot 300 euro per concert!  

Ontdek deze gloednieuwe beurs 

 

Sabam for Culture > Relancebeurs voor (online) lezingen

Geeft u al eens een (online) lezing? Dan maakt corona u ongetwijfeld het leven zuur.

Sabam for Culture biedt u een bijkomende vergoeding van 100 euro per lezing.

Lees meer. 

 

Sabam for Culture > Beurzen theater & dans versoepeld 

U komt nu nóg sneller in aanmerking voor onze beurzen theater & dans. We hebben namelijk de voorwaarden versoepeld om nog beter in te spelen op uw noden en de theatersector nieuw leven in te blazen. 

Ontdek deze beurzen tot 2.000 euro. 

 

Sabam for Culture > Ons volledige beurzenpakket 

Sabam for Culture maakt dit jaar een extra budget van 500.000 euro vrij. Dat geld wordt onder andere via beurzen rechtstreeks besteed aan de relance van uw carrière in alle disciplines. 

Ontdek ons volledige beurzenpakket:

 

 

share

Haben Sie Fragen?

Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns