Covid-19: overzicht van alle steun- en relancemaatregelen
Covid-19: uw overzicht van alle steun- en relancemaatregelen
Juli 15, 2021

Sinds het begin van de coronacrisis hebben vele federaties, verenigingen en instellingen hun uiterste best gedaan om de culturele sector te ondersteunen. Ook Sabam lanceerde haar eigen steun- en relancemaatregelen. Om voor u het overzicht te bewaren verwijzen we op deze pagina naar alle maatregelen waar u als auteur, componist of uitgever aanspraak op kan maken.  

Voeg deze pagina zeker toe aan uw favorieten. We werken de informatie regelmatig bij.

Steun- en relancemaatregelen

 

Vervroegde opname uit het sociaal fonds van Sabam

Als auteur van Sabam bouwt u in de loop van uw carrière een spaarpotje op. Normaal gezien kan u dit bedrag pas op uw 60ste verjaardag opnemen. Hier maakten we vorig jaar een uitzondering op. U kon uw beschikbare reserve in het sociaal fonds van Sabam vervroegd opnemen. In totaal kregen bijna 9.000 auteurs en componisten zo toegang tot meer dan 18 miljoen euro. Een initiatief dat in goede aarde viel want bijna 1.300 leden maakten er gebruik van. In totaal betaalden we 3,8 miljoen euro vervroegd uit. Daarmee helpen we u deze aanhoudende crisis te overbruggen.

Ondertussen is er stilaan licht aan het einde van de tunnel. Maar de crisis is nog niet achter de rug. Daarom besloten wij om deze steunmaatregel voor u te verlengen tot eind 2021.  

U wilt uw beschikbare reserve in het sociaal fonds (nogmaals) aanspreken? Ontdek de voorwaarden

 

Fund Belgian Music

Sabam for Culture en PlayRight+ lanceerden samen met Galm en Facir dit nationaal relancefonds. Het doel? De carrières van Belgische muziektalenten helpen heropstarten na de coronacrisis.  

Na een eerste succesvolle projectoproep vorig jaar lanceerde Fund Belgian Music afgelopen zomer een tweede projectoproep, die inmiddels werd afgesloten. De resultaten daarvan worden binnenkort bekendgemaakt.

Wilt u op de hoogte blijven van de resultaten en eventuele toekomstige projectoproepen? Hou dan de website van FBM in de gaten! 

 

Sabam verdeelt 16 miljoen euro overheidssteun voor uw misgelopen auteursrechten

Na lange onderhandelingen heeft de federale regering besloten om u te compenseren voor de auteursrechten die u sinds het begin van de coronacrisis bent misgelopen.

Ontdek uw compensatie en dien uw bewijsstukken in. Dat kan nog tot uiterlijk 31 oktober 2021.

 

Innovatiemechanisme

De coronacrisis dwong u om creatief aan de slag te gaan met uw businessmodel. Hoe kan u sommige veranderingen duurzaam verankeren? Stoom u klaar voor de toekomst met deze nieuwe subsidie:

  • tot 2.750 euro voor een eenmanszaak of loontrekkende;
  • tot 7.500 euro voor een organisatie.

Doe uw aanvraag ten laatste op 1 december 2021. 

Ontdek het Innovatiemechanisme.

 

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona

De federale regering heeft de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid verlengd tot 31 december 2021. Dit geldt ook voor geannuleerde evenementen op voorwaarde dat u een arbeidsovereenkomst ondertekende. 

Stond er een concert of ander evenement gepland tot en met 31 december 2021, maar kon dit niet doorgaan door overmacht? Dan kan u een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen voor de dagen waarop u in principe effectief zou hebben gewerkt met een arbeidsovereenkomst.

Info en voorwaarden vindt u terug op de website van Vlaio.

 

Dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen (in bijberoep) kunnen een beroep doen op het overbruggingsrecht. Moest u verplicht de deuren volledig of gedeeltelijk sluiten? Dan hebt u recht op een dubbel overbruggingsrecht. Dit kon worden toegepast tot en met 30 september 2021.

Dien uw aanvraag voor de maanden juli, augustus en september 2021 uiterlijk op 31 maart 2022 in. 

Lees hier of u recht hebt op een volledige of gedeeltelijke dubbele uitkering.

 

Crisis-overbruggingsrecht omzetdaling

Daalt uw omzet vanaf oktober tot en met december 2021 met minstens 65% in vergelijking met dezelfde periode in 2019? Dan maakt u aanspraak op dit overbruggingsrecht.

Vraag het uiterlijk op 30 maart 2022 aan voor de maanden juli, augustus en september 2021. 

Doe uw aanvraag voor de maanden oktober, november en december 2021 uiterlijk op 30 juni 2022.

Meer info.

 

Crisis-overbruggingsrecht bij verplichte quarantaine

Tijdens de maanden januari tot en met 31 december 2021 komt u als zelfstandige in aanmerking voor deze tijdelijke maatregel als u zelf in quarantaine moet of voor uw kinderen moet zorgen. Uw activiteit moet minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen onderbroken zijn.

  • Dien uw aanvraag voor de maanden april, mei en juni 2021 uiterlijk op 31 december 2021 in.
  • Voor de maanden juli, augustus en september 2021 moet u uw aanvraag uiterlijk op 31 maart 2022 indienen.
  • Voor de maanden oktober, november en december 2021 hebt u tot 30 juni 2022 de tijd om uw aanvraag in te dienen.

Meer info.

 

Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige en ondervindt u moeilijkheden door het coronavirus? Dan kan u een uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen aanvragen via uw sociaal verzekeringsfonds.

Dien uw aanvraag voor het vierde kwartaal van 2021 in vóór 15 december 2021.

U leest alle info en voorwaarden op de website van het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen.

 

LIVE2020

LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de livemuzieksector, verdeelde al bijna 600.000 euro verspreid over drie steunrondes. 

De acties blijven volop lopen en LIVE2020 blijft dus geld inzamelen. Momenteel loopt een vierde steunronde. Vraag hier tot 2.500 euro steun aan. Deadline? 14 oktober! 

Schrijf u in op de mailinglist om op de hoogte te blijven van al het nieuws!

 

Crisisbegeleiding & coronalijn van Cultuurloket 

De coronacrisis heeft de cultuursector stevige klappen toegebracht. Is dit het nieuwe normaal? En hoe passen we ons hieraan aan? 

Cultuurloket helpt u hierbij. Met hun crisisbegeleiding zoeken ze samen met u een weg uit deze crisis. 

Laat u gratis bijstaan!

Hebt u korte, punctuele vragen over de corona (steun)maatregelen? Bel de coronalijn van Cultuurloket op het nummer 02 534 18 24. Elke weekdag tussen 9u en 13u bereikbaar.

 

Sabam for Culture > Relancebeurs voor live(stream) concerten

Geeft u een livestream concert? Of treedt u al voorzichtig live op voor uw fans? Dankzij Sabam for Culture ontvangt u tot drie keer maximaal 300 euro per concert!  

Ontdek deze nieuwe beurs 

 

Sabam for Culture > Relancebeurs voor (online) lezingen en theatervoorstellingen

Uw lezingen en theatervoorstellingen werden het afgelopen jaar massaal geannuleerd. Blaas ze nieuw leven in met de steun van Sabam for Culture: 100 euro per lezing en tot 750 euro voor uw voorstelling!

Lees meer

 

Sabam for Culture > Beurzen theater & dans versoepeld 

U komt nu nóg sneller in aanmerking voor onze beurzen theater & dans. We hebben namelijk de voorwaarden versoepeld om nog beter in te spelen op uw noden en de theatersector nieuw leven in te blazen. 

Ontdek deze beurzen tot 2.000 euro. 

 

Sabam for Culture > Nieuwe muziekbeurzen voor uw opleiding of professionele activiteit in het buitenland

Wilt u investeren in uw muziekcarrière, in België of in het buitenland? Dan zijn onze twee nieuwe beurzen op uw maat gemaakt.

Vraag nú uw beurs tot 250 euro aan.

 

Sabam for Culture > Creatiebeurs voor literatuur 

Via deze beurs willen we u financieel ondersteunen bij het schrijfproces of uw kosten voor research dekken. Ze staat open voor alle genres en bedraagt 1.500 euro.

Ontdek deze beurs.

 

Sabam for Culture > Beurs illustratie en strip

Kan u steun gebruiken bij de creatie van uw beeldverhaal? Met onze beurs voor illustratie en strip kan u zowel steun aanvragen voor één publicatie, als voor een reeks. Deze beurs staat open voor alle genres en bedraagt maximaal 3.000 euro.

Vraag nu uw beurs aan.

 

Sabam for Culture > Beurs voor podcasts en audioverhalen

Werkt u aan een nieuwe podcast of een audioverhaal? Sabam for Culture geeft u graag dat éxtra duwtje in de rug, tot 1.000 euro.

Ontdek de voorwaarden.

 

Sabam for Culture > Beurs voor research en scenario van een langspeelfilm of serie

Bereidt u uw volgende film of serie voor? Sabam for Culture heeft een beurs voor u, tot 3.000 euro.

Ontdek de voorwaarden.

 

Sabam for Culture > Residentiebeurs voor auteurs of muziekgroepen

Bent u in residentie bij een Belgische concertzaal of festival? Bouw in een professionele setting aan uw carrière en Sabam for Culture betaalt uw kosten tot 1.000 euro terug! 

Ontdek deze beurs.

 

Sabam for Culture > Promotiebeurs visuele kunsten

Wilt u uw kunstwerk online promoten? Virtueel of fysiek tentoonstellen? Een kunstboek publiceren? We betalen de helft van uw kosten terug, tot 3.000 euro!

Vraag uw beurs aan.

 

Sabam for Culture > Ons volledige beurzenpakket 

Sabam for Culture maakt dit jaar een extra budget van 500.000 euro vrij. Dat geld wordt onder andere via beurzen rechtstreeks besteed aan de relance van uw carrière in alle disciplines. 

Ontdek ons volledige beurzenpakket:

share

Haben Sie Fragen?

Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns