De waarde van muziek vandaag

share

Juni 28, 2016

Wat is vandaag de waarde van muziek? Op 28 juni 2016 stelde Sabam, in samenwerking met dr. Micheline Lesaffre van IPEM-UGent en marktonderzoeksbureau Profacts, een studie voor die een antwoord geeft op deze vraag.

Tijdens de persconferentie werden onder andere volgende resultaten voorgesteld:

 • De muziekcultuur evolueert steeds verder naar een belevings- of ervaringseconomie. De consument verkiest de emotionele en sociale waarde van een unieke en kwalitatieve muzikale ervaring boven het ‘bezit’ van muziek.
 • De opkomst van de ‘gratis’ cultuur heeft muziek herleid tot een economisch goed, bijna zonder waarde.
 • De Belg gaat het minst naar de opera, de discotheek, en klassieke concerten. Daarentegen gaan we minstens een paar keer per jaar naar de bioscoop, pop- en rock concerten en fuiven. Jongeren (18-29 jarigen) en hoger opgeleiden participeren frequenter aan culturele evenementen.
 • Voor 76% van de Belgen is muziek waardevol, en voor 61% is muziek echt belangrijk. In België luisteren we gemiddeld 3.66u per dag naar muziek.
 • Voor de Belgen zijn pop-, rock- en klassieke muziek de 3 populairste genres.
 • 78% van de Belgen waardeert achtergrondmuziek op openbare plaatsen, en 67% heeft er aandacht voor.
 • 71% van de Belgen verkiest muziek op de werkvloer.
 • 56% van de Belgen zegt productiever te zijn wanneer er muziek op de werkvloer wordt gespeeld. Volgens 72% van de uitbaters van een handelsonderneming is hun personeel productiever wanneer zij muziek spelen op de werkvloer.
 • 84% van de handelsondernemingen speelt muziek. In de horeca stijgt dit percentage tot 98%.
 • Voor 63% van de uitbaters van een handelszaak creëert muziek een toegevoegde waarde voor hun onderneming.
 • In een café waar geen muziek speelt en waar een consumptie € 1.8 kost, zijn de respondenten bereid tot €1.9 te betalen voor diezelfde consumptie indien er wel muziek gespeeld wordt. Deze resultaten bevestigen dat muziek beschouwd moet worden als een investering in de mogelijke verhoging van het zakencijfer, en niet als een kost.
 • Ondanks het feit dat slechts 39% van de Belgen nog bereid is te betalen voor muziek, verklaart 74% het belangrijk te vinden dat auteurs, worden vergoed wanneer hun muziek wordt gebruikt.
 • 57% van de Belgen vindt het rechtvaardig dat handelaars een vergoeding betalen aan auteurs, componisten en uitgevers wanneer ze muziek spelen in hun zaak. Bij de handelaars zelf, stijgt dit percentage tot 67%.

 

De volledige studie vindt u terug door hier te klikken.

Über Sabam

Sabam wurde 1922 von Autoren für Autoren gegründet. Als Privatunternehmen sammelt, verwaltet und verteilt Sabam die Lizenzgebühren der Urheber. Sabam ist die Vermittler zwischen dem kreativen Künstler und dem Nutzer der Werke. Sabam garantiert den Autoren eine faire Vergütung für die Nutzung ihrer Werke außerhalb des Familienkreises.

Als größtes Kulturunternehmen in Belgien vertritt sie 41.000 Autoren und mehr als 4 Millionen Werke. Sabam spielt eine aktive Rolle in der Verbreitung von Kultur in Belgien und im Ausland, weil sie Autoren unterstützt und ihnen ein Netzwerk zur Verfügung stellt.

Sabam vertritt sowohl das belgische als auch das internationale Musikrepertoire. Sabam ist multidisziplinär und besteht aus Komponisten, Textern, Verlegern, Dramatikern, Choreografen, Regisseuren, Drehbuchautoren, Dialogautoren, Radioproduzenten, Autoren von Untertiteln, Übersetzern, Romanautoren, Dichtern, Comicautoren, Illustratoren, Journalisten, Bildhauern, Malern, Videokünstlern, Fotografen, Grafikdesignern,…

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be