You can count on us. Your royalties will be paid out as planned.
Do you have a question? Find the answer in our FAQs or use this contact form. You can also call us every working day from 9.30 am to 1 pm on 02 286 84 84

Covid-19: overzicht van alle (steun)maatregelen
Covid-19: uw overzicht van alle (steun)maatregelen
April 15, 2020

Sinds het begin van de coronacrisis hebben vele federaties, verenigingen en instellingen hun uiterste best gedaan om de culturele sector te ondersteunen. Ook Sabam lanceerde haar eigen steunmaatregelen. Om voor u het overzicht te bewaren verwijzen we op deze pagina naar alle steunmaatregelen waar u als auteur, componist of uitgever aanspraak op kan maken.  

Voeg deze pagina zeker toe aan uw favorieten. We werken de informatie regelmatig bij.

Steunmaatregelen

 

Vervroegde opname uit het sociaal fonds van Sabam

Auteurs van Sabam bouwt u in de loop van uw carrière een spaarpotje op. Normaal gezien kan u dit bedrag pas op uw 60ste verjaardag opnemen. Hier maken we tot en met 31 december 2020 een uitzondering op. U kan dit bedrag uitzonderlijk al deels of volledig opnemen uit het sociaal fonds van Sabam. 

Op die manier krijgen in totaal bijna 9.000 auteurs en componisten toegang tot meer dan 18 miljoen euro. Zo geven we u een financieel duwtje in de rug en helpen we u deze crisisperiode te overbruggen.

Zo vraagt u een vervroegde opname aan:

  • Surf naar MySabam en meld u aan. Hebt u nog geen account? Vraag uw account dan aan via affiliation@sabam.be
  • Ga naar de applicatie Played & Paid. Daar ziet u het bedrag van uw reserve in het sociaal fonds.
  • Klik op de knop ‘Vervroegde opname’
  • Vul het gewenst bruto bedrag in, motiveer uw aanvraag en kies uw rekeningnummer
  • Klik daarna op ‘Aanvraag indienen’

Meer info

 

Fund Belgian Music

Sabam for Culture en PlayRight+ lanceerden samen met Galm en Facir dit nationaal relancefonds. Het doel? De carrières van Belgische muziektalenten helpen heropstarten na de coronacrisis. Op 16 oktober lanceerde Fund belgian Music een eerste projectoproep. Ingestuurde dossiers maken kans op een steun tot maximum 10.000 euro. Die eerste oproep werd afgesloten op 12 november met 400 ontvangen dossiers. Die worden nauwkeurig geanalyseerd en beoordeeld door een jury.  

Op dit moment legt Fund Belgian Music de fundamenten aan een tweede projectoproep. Die komt er snel aan.

Houd de website van Fund Belgian Music dus in de gaten.

 

Noodfonds PlayRight+

PlayRight heeft een noodfonds opgericht voor uitvoerende kunstenaars. Dit fonds wordt maand na maand verlengd tot en met december 2020. Aangesloten artiesten maken kans op  een gedeeltelijke vergoeding voor hun inkomensverlies, op basis van een aantal voorwaarden.

Uw aanvraag voor de maand december kan u nog indienen tot en met zondag 17 januari 2021.

Ontdek de voorwaarden en dien uw aanvraag in.

 

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona

De federale regering voerde de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid opnieuw in voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. Dit geldt ook voor geannuleerde evenementen op voorwaarde dat u een arbeidscontract ondertekende. 

Stond er een concert of ander evenement gepland tussen 14 maart 2020 en 31 maart 2021? Maar werd dat door de overheid verboden omwille van corona? Dan kan je – mits een aantal voorwaarden - een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen voor de dagen waarop u in principe effectief zou hebben gewerkt met een arbeidsovereenkomst.

Info en voorwaarden vindt u terug op de website van Vlaio.

 

Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme

Het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme staat open voor ondernemingen die tussen 1 oktober en 15 november en/of tussen 16 november en 31 december 2020 een omzetverlies lijden van minstens 60% of die verplicht moesten sluiten in die periode. 

  • Voor omzetverlies van 1 oktober tot en met 15 november, kan u tot 31 december 2020 om 15u een aanvraag indienen. 
  • Voor omzetverlies van 16 november t.e.m. 31 december, kan u vanaf 4 januari 2021 om 14u een aanvraag indienen.

De premie bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019 ( of 5% voor zelfstandigen in bijberoep) en is gekoppeld aan bepaalde maxima.

Alle voorwaarden en details leest u op de website van Vlaio

 

Dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen (in bijberoep) kunnen een beroep doen op het overbruggingsrecht. Moest u in oktober, november en december 2020 verplicht de deuren volledig of gedeeltelijk sluiten? Dan hebt u recht op een dubbel overbruggingsrecht. 

Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die hun activiteit volledig moeten onderbreken omdat ze hoofdzakelijk (circa 60%) afhankelijk zijn van een activiteit die volledig of gedeeltelijk moet sluiten. 

Deze maandelijkse uitkering bedraagt maximum 3.228,20 euro.

Lees hier of u recht heeft op een volledige of gedeeltelijke dubbele uitkering.

 

Culturele Activiteitenpremie

Via de Culturele Activiteitenpremie krijgt u financiële steun voor publieksgerichte evenementen waarbij cultuurwerkers worden ingeschakeld. De steun wordt toegekend in schijven van 2000 euro tot een maximum van 20.000 euro. U kan de premie aanvragen tot en met 31 mei 2020 of tot wanneer de voorziene middelen op zijn. Het Vlaamse departement voor Cultuur, Jeugd en Media stelt in totaal 35 miljoen euro ter beschikking. 

Belangrijk: de activiteit is toegankelijk is voor publiek, fysiek of digitaal, en wordt publiek gecommuniceerd. Ook alternatieve presentatievormen komen in aanmerking, zoals livestreams of een virtuele workshop of tentoonstelling.

Lees de voorwaarden en ontdek of u in aanmerking komt.

 

Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige en ondervindt u moeilijkheden door het coronavirus? Dan kan u een uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen aanvragen via uw sociaal verzekeringsfonds.  Deze maatregelen werden verlengd tot eind 2020.

U leest alle info en voorwaarden op de website van het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen.

 

Fonds Norma Joossens

Het doel van het Fonds Norma Joossens, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, bestaat erin om acteurs en actrices te helpen wanneer ze op pensioengerechtigde leeftijd over onvoldoende financiële middelen beschikken. Door de zware gevolgen van de coronacrisis voor de sector, maakt het fonds nu 50.000 euro vrij. Daarmee biedt ze voor een beperkte periode steun aan alle acteurs en actrices, ongeacht hun leeftijd.

U kan een dossier indienen tot en met 31 december 2020. Per goedgekeurd dossier keert ze een éénmalig steunbedrag uit van 700 tot 2000 euro. 

Ontdek alle details via de website van Koning Boudewijnstichting.

 

LIVE2020

LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de livemuzieksector, maakt een nieuwe schijf van 150.000 euro vrij. Muziekprofessionals die kampen met financiële moeilijkheden kunnen tot 21 januari steun aanvragen. Met het geld kunnen tot 200 dossiers elk 750 euro steun krijgen. De beoordeling gebeurt door een onafhankelijke jury, bijgestaan door de Koning Boudewijnstichting.

Lees de kleine lettertjes en vraag meteen steun aan

 

share

Do you have any questions?

Our Customer Service will gladly assist you as soon as possible.

 

Contact us