Ik wil een dvd uitbrengen. Wat moet ik doen?

Als u een muziek-dvd (bv. van een optreden) op de markt wil brengen, moet u ons eerst en vooral een aanvraag tot reproductie bezorgen. Dat kan u gemakkelijk doen via eLicensing.

Het tarief bedraagt 8% op de kleinhandelsprijs (exclusief btw), met een absoluut minimum van:

- € 0,2576 voor 2 werken / max. 10 min.
- € 0,3968 voor 4 werken / max. 20 min.
- € 0,8312 voor 18 werken / max. 80 min.

Gaat het over de reproductie van een audiovisuele productie waarin muziekwerken uit het Sabamrepertoire voorkomen? Dan hebt u een licentie nodig. Bezorg ons het formulier ‘Licentieaanvraag voor het gebruik van muziek in een audiovisuele productie’.

De verschuldigde vergoeding komt overeen met 3,5% van de groothandelsprijs. We houden hierbij rekening met de muziekduur ten opzichte van de totale duur van de film. Belangrijk is wel dat er een minimumvergoeding is van € 0,11 per exemplaar (of per dvd als het om een box gaat).

Zijn de regisseur(s) en/of de scenarist(en) ook vennoot van Sabam? Dan betaalt u een bijkomende vergoeding die overeenkomt met 6,10% van de groothandelsprijs (met een minimumvergoeding van € 0,19 per exemplaar of per dvd als het om een box gaat).

Opgelet: wij kunnen niet zeggen of u een bepaald nummer al dan niet mag gebruiken in een audiovisueel werk. Dat regelt u rechtstreeks met de rechthebbenden of hun uitgever en eventueel de producent van de opname. U kunt de contactgegevens van rechthebbenden opzoeken via onze website.