Ik wil graag een dvd op de markt brengen. Wat moet ik doen?

U moet vooraf een reproductieaanvraag naar Sabam sturen.

Gaat het om een muziek-dvd (bv. een concertopname)? Stuur ons via eLicensing een aanvraag tot reproductie op geluidsdrager. De inning komt overeen met de inning voor een reproductie op cd.

Gaat het om een audiovisuele productie? Bezorg ons dan het ingevulde formulier ‘Licentieaanvraag voor het gebruik van muziek in een audiovisuele productie’.

Toelating wordt onder de volgende voorwaarden verleend:

  • Bevat de audiovisuele productie muziekwerken die tot het Sabamrepertoire behoren? Dan bedraagt het inningspercentage 3,5% van de groothandelsprijs. Deze inning wordt berekend op basis van de duur van de muziek in verhouding tot de totale duur van de productie (film). Verder geldt een minimumbedrag van €0,11 per exemplaar of per dvd als het om een boxset gaat.
  • Beheert Sabam niet alleen de muziek, maar ook de rechten van de regisseur en de scenarist? Dan int Sabam daarbovenop 6,10% van de groothandelsprijs, rekening houdend met een minimumbedrag van €0,19 per exemplaar of per dvd als het om een boxset gaat.

De toelating voor het gebruik van bestaande muziek in een audiovisuele productie regelt u rechtstreeks met de rechthebbenden of hun uitgever, en eventueel met de producent van de opname (zie ook het synchronisatierecht).