Wat moet ik doen als ik een dvd wil uitbrengen?

Voor een muziek-dvd (bv. vastlegging van een optreden), dient u uw aanvraag tot reproductie in via eLicensing.

De inning bedraagt 8% op de kleinhandelsprijs (excl. btw) met een absoluut minimum van:
- € 0.2576 voor 2 werken / max. 10 min.
- € 0.3968 voor 4 werken / max. 20 min.
- € 0.8312 voor 18 werken / max. 80 min.

Gaat het over de reproductie van een audiovisuele productie waarin muziekwerken uit het Sabam-repertoire voorkomen? Dan hebt u een licentie nodig. Bezorg ons het formulier ‘Licentieaanvraag voor het gebruik van muziek in een audiovisuele productie’. (Voor de duidelijkheid: een audiovisuele productie heeft muziek op de achtergrond, bij een muziek-dvd is er muziek op de voorgrond.)

De verschuldigde vergoeding komt overeen met 3,5% van de groothandelsprijs. We houden hierbij rekening met de muziekduur ten opzichte van de totale duur van de film. Belangrijk is wel dat een minimumvergoeding van € 0,11 per exemplaar is (of per dvd als het om een box gaat).

Zijn de regisseur(s) en/of de scenarist(en) ook vennoot van Sabam? Dan betaalt u een bijkomende vergoeding die overeenkomt met 6,10% van de groothandelsprijs (met een minimumvergoeding van € 0,19 per exemplaar of per dvd als het om een box gaat).

Opgelet, wij kunnen niet zeggen of u een bepaald nummer al dan niet mag gebruiken in een audiovisueel werk. Dat regelt u rechtstreeks met de rechthebbenden of hun uitgever en eventueel de producent van de opname. U kunt de contactgegevens van rechthebbenden opzoeken via onze website.