Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken al onze medewerkers momenteel van thuis. De kantoren zijn dan ook gesloten tot en met 5 juni. Hebt u een vraag? Raadpleeg onze handige lijst van veelgestelde vragen. Vindt u niet het antwoord dat u zoekt? Contacteer ons dan via het contactformulier. Zo wordt uw vraag met prioriteit behandeld. Wilt u ons toch telefonisch bereiken? Dat kan elke werkdag van 9u30 tot 13u en van 14u tot 15u30, op het nummer 02 286 84 84.

Omwille van onderhoudswerken zijn onze eServices niet beschikbaar van woensdag 27 mei om 17u tot donderdag 28 mei om 9u. Bedankt voor uw begrip!

Covid-19: overzicht van alle (steun)maatregelen
Covid-19: overzicht van alle (steun)maatregelen
april 15, 2020

Sinds het begin van de Covid-19-crisis hebben vele federaties, verenigingen en instellingen hun uiterste best gedaan om de culturele sector te ondersteunen. Om een overzicht te houden over deze lawine aan informatie heeft Sabam deze overzichtspagina met nuttige informatie en steunmaatregelen voor u aangemaakt.

Voeg deze pagina zeker toe aan uw favorieten want de informatie wordt regelmatig bijgewerkt!

 

29.05.2020 > Gids voor audiovisuele producties in coronatijden 

De sociale partners van PC 227 keurden na overleg met alle beroepsfederaties en belangenverenigingen een gids met specifieke maatregelen voor audiovisuele producties goed. Meer info op de website van mediarte, het sociaal fonds van de audiovisuele sector en de filmproductie in België.

27.05.2020 > Cultuur eindelijk op de politieke agenda! 

Een delegatie van dertien vertegenwoordigers van de culturele sector werd maandag ontvangen door premier Sophie Wilmès en zeven ministers die belast zijn met verschillende bevoegdheden die een impact hebben op de artistieke en culturele sector in alle regeringen van het land. Er werd meer dan twee uur lang van gedachten gewisseld over de gevolgen van de coronacrisis voor de sector. Ook werden steunmaatregelen besproken en werden er toezeggingen gedaan voor de langere termijn. Meer informatie vindt u hier.

26.05.2020 > OPENDOEK organiseert webinars en online cursussen

OPENDOEK organiseert de komende weken een aantal webinars en online cursussen. De plaatsen zijn beperkt. Dus vlug zijn is de boodschap! Klik hier voor meer info over het webinar rond dramaturgie op 2 juni of hier voor informatie over het webinar rond feedback geven op 4 juni. Beide webinars worden gegeven door dramaturge Ruth Mariën.

25.05.2020 > Kunstenpunt, rekto:verso en State of the Arts organiseren Tuesday Talks over de toekomst van cultuur

Het zijn cruciale maanden voor de cultuursector. Niet enkel door het coronavirus, maar ook met het nieuwe Kunstendecreet in zicht. Daarom organiseert Kunstenpunt samen met rekto:verso en State of the Arts wekelijkse panelgesprekken waar ze telkens één uur praten met vier sprekers, elk vanuit hun huiskamer. Klik hier voor meer info of om de vorige panelgesprekken te herbekijken.

25.05.2020 > Beroepsorganisaties van kunstenaars richten Artiestencoalitie op

Kunstenaars en hun beroepsverenigingen uit Vlaanderen en Brussel hebben zich verenigd in de Artiestencoalitie, het nieuwe aanspreekpunt voor media, overheden, steunpunten en sector. Voor meer info over Artiestencoalitie kan u hier terecht.

19.05.2020 > No Culture, No Future lanceert de campagne “Het is tijd om naar ons te luisteren… en te handelen!”

Samen met nieuwe federaties lanceert No Culture, No Future zijn nieuwe campagne op sociale media met een video die het ongeduld en het onbegrip van 450 professionals, creatieve kunstenaars, performers en technici uitdrukt, in afwachting van een politiek antwoord dat er nog steeds niet is. Klik hier om de video te bekijken. Voor meer informatie, klik hier.

14.05.2020 > Brussel: tot 1.500 euro steun voor cultuurwerkers

Brussel neemt specifieke maatregelen ter ondersteuning van de culturele sector, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar Brusselse non-profitorganisaties en cultuurwerkers die tot nu toe niet voor steun in aanmerking kwamen. Een online aanvraagformulier zal weldra hier beschikbaar zijn.

12.05.2020 > "No Culture, no future!" Verschillende spelers in de culturele sector luiden de noodklok

In een open brief aan de Eerste Minister Sophie Wilmès luiden spelers in de culturele sector de noodklok. Ze pleiten voor een ‘uitzonderingstoestand’ voor de sector, met “buitengewone maatregelen die een inkomen garanderen aan iedereen die kan aantonen dat hij of zij regelmatig artistiek actief is.” Lees het manifest hier.

08.05.2020 > VAF - Lancering tijdelijk coronadistributiefonds

Het Bestuur van het VAF ging akkoord met een voorstel om 325.000 euro aan middelen afkomstig van Flanders Image vrij te maken voor de ondersteuning van de distributie van Vlaamse films. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar een tijdelijk distributiefonds. Klik hier voor meer info.

07.05.2020 > Europese Commissie lanceert nieuw platform voor culturele en creatieve stakeholders

De Commissie lanceert Creatives Unite, een platform om kunstenaars, uitvoerders en anderen die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector te helpen informatie en potentiële maatregelen gemakkelijker te delen tijdens de huidige coronacrisis. Lees hier meer.

04.05.2020 > OPENDOEK peilt naar impact van corona-crisis

OPENDOEK wil de gevolgen van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus in kaart brengen om gepaste acties te kunnen ondernemen om gezelschappen, spelers en makers door deze crisis te helpen.
 
Om dat te kunnen doen hebben ze een bevraging opgesteld die peilt naar de organisatorische en financiële impact van de maatregelen op uw activiteiten én de nodige en verwachte ondersteuning. Het invullen van deze bevraging neemt hooguit 10 minuten in beslag.

04.05.2020 > Vraag uw impulspremie op bij VAF

Als scenarist, regisseur of producent kan u bij het Vlaams Audiovisueel Fonds een impulspremie verdienen op basis van het succes van vorig werk (gesteund door het VAF/Filmfonds).

Deze automatische premie geeft een financiële opstapje om nieuw werk te creëren zonder eerst langs een beoordelingscommissie te passeren. Misschien hebt u momenteel meer tijd om iets nieuw uit te werken of om een project naar een volgend stadium te brengen. Een impulspremie is dan uiteraard erg welkom.

04.05.2020 > Nieuwe coronamaatregel van VAF: slatefunding

Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft een tijdelijke subsidielijn in het leven geroepen voor nieuwe en prille projecten onder de vorm van slatefunding. Dat is een financiële steun die in één keer wordt toegekend aan een pakket van meerdere projecten voor een welbepaalde periode. In dit geval gaat het over een pakket van drie tot vijf audiovisuele creatieprojecten, voor een totaal geplafonneerd bedrag van maximum 250.000 euro.

Het VAF neemt dit nieuwe initiatief om de sector, in de aanloop naar de heropstart na de lockdown, extra stimulansen aan te reiken.

28.04.2020 > Webinar rond steunmaatregelen voor freelancers

Bent u actief als freelancer? Bekijk dan zeker eens het recente webinar met UNIZO-expert Erik De Bom. Hij geeft meer uitleg over de verschillende steunmaatregelen en somt ook een aantal handige tips op.

24.04.2020 > Exitstrategie uit de crisis. Wat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist?

De Nationale Veiligheidsraad is op 24 april 2020 bijeengekomen om de Belgische exitstrategie uit de crisis te bepalen. De versoepeling van de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zal in vier fasen gespreid in de tijd plaatsvinden. Ontdek hier de 4 fasen van de exitstrategie uit de crisis.

14.04.2020 > Webinar rond tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis

Op vrijdag 17 april organiseert Cultuurloket een nieuw webinar. Onderwerp deze keer: tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis.. Wilt u dit webinar graag volgen? Registreer u hier.

Eerdere webinars over maatregelen voor zelfstandigen en organsiaties, tijdelijke werkloosheid en de kredietmaatregelen kan u herbekijken op de website van Cultuurloket.

10.04.2020 > Auteurs bieden solidariteitsbijdrage aan horecazaken

Sabam en de Vlaamse, Waalse en Brusselse horecafederaties zijn overeengekomen om een solidariteitsbijdrage toe te kennen aan horecazaken die overeenstemt met 1 maand auteursrechten. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 2 miljoen euro afkomstig van de rechten van auteurs, componisten en uitgevers.

Meer info vindt u hier.

09.04.2020 > PlayRight+ lanceert noodfonds voor uitvoerende kunstenaars

PlayRight-leden die het slachtoffer zijn geworden van annulaties tussen maart en mei 2020 kunnen een steunaanvraag indienen.

Meer informatie? Klik hier.

08.04.2020 > Sabam maakt 18 miljoen euro vrij voor haar auteurs

Auteurs die lid zijn van Sabam bouwen in de loop van hun carrière een spaarpotje op. Normaal gezien kunnen ze dit bedrag pas op hun 60ste opnemen. Hier maken we nu een uitzondering op. Onze leden zullen dit bedrag nu al deels of volledig kunnen opnemen.

In totaal krijgen bijna 9.000 auteurs en componisten zo toegang tot meer dan 18 miljoen euro.

Klik hier voor meer informatie.

03.04.2020 > Check of u recht hebt op een compensatie- of hinderpremie van de Vlaamse overheid

De Vlaamse regering liet weten dat ondernemingen die ondanks de coronacrisis blijven doorwerken, maar daarbij zware verliezen lijden, een compensatiepremie van € 3.000 ontvangen.

Eerder kondigde de regering ook al een hinderpremie aan van € 4.000 voor ondernemers die verplicht moeten sluiten omwille van de overheidsmaatregelen.

02.04.2020 > Corona Fridays: GALM geeft live updates over de coronacrisis in de cultuursector

GALM – Genootschap Artiesten Lichte Muziek – organiseert elke vrijdag tussen 14 en 16u Corona Fridays. Op het programma: een overzicht van de week en antwoorden op concrete vragen.

Interesse? Schrijf u hier in.

01.04.2020 > Vlaamse regering kondigt nieuwe steunmaatregelen aan

Op 1 april heeft de Vlaamse Regering nieuwe steunmaatregelen aangekondigd in de vorm van onder andere premies, bijkomende werkingsmiddelen of uitstel van betalingen waar ook de muzieksector een beroep op kan doen.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons