gunstregime auteursrechten
Uw auteursrechten bedreigd door nieuwe belastinghervorming?
oktober 5, 2021

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem kondigde onlangs een nieuwe belastinghervorming aan. Hij viseert daarbij het fiscale gunstregime voor auteursrechten. Sabam waakt erover dat uw belangen niet worden geschaad. 

Momenteel worden uw auteursrechten beschouwd als roerende inkomsten en belast tegen het voordelige tarief van 15% (in plaats van 25%) voor elk bedrag tot 62.000 euro. Dit stelsel werd in 2008 in het leven geroepen voor artiesten en scheppende kunstenaars die van hun werk leven. 

Sindsdien is het toepassingsgebied enorm uitgebreid. Het resultaat? Fotografen, journalisten, architecten, ingenieurs, boekhouders, softwareontwikkelaars enz. maken massaal gebruik van het systeem om hun loon fiscaal te optimaliseren. 

Minister Van Peteghem is daarom van plan om preciezer te definiëren welke beroepen precies in aanmerking komen voor dit gunstregime. De minister stelde eerder dat hij niet de scheppende kunstenaars viseert, maar wel de loonvoordelen die worden toegekend aan veelgevraagde profielen, onder meer in de IT-sector.

Achterpoortjes moeten dicht

In een gezamenlijke brief roepen Sabam en andere beheersvennootschappen politici op om het belastingstelsel voor auteursrechten te behouden voor u, auteurs en kunstenaars. Tegelijk vragen we om het oneigenlijk gebruik ervan aan te pakken en alle achterpoortjes in het systeem te sluiten. 

Sabam volgt de situatie op de voet en doet er alles aan om uw belangen te verdedigen. U kunt op ons rekenen!

#wevegotyourback

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons