Adviescommissie

Om de vinger aan de pols van de audiovisuele, theater, literaire en beeldende kunstensector te houden, creëert Sabam adviescommissies. Gereputeerde auteurs/regisseurs/schrijvers/beeldend kunstenaars/ … zullen met een hernieuwbaar mandaat van 2 jaar Sabam adviseren. Zij zullen helpen met het ontwikkelen en uitbreiden van een beurzenpakket, het organiseren van workshops en seminaries en het toetsen van het beheer van de rechten aan de dagelijkse realiteit van de auteurs. Stevig ingeplant in de praktijk zullen zij wijzen op de problemen die leven in de verschillende betrokken sectoren.
Eind 2010 werd reeds een adviescommissie opgericht voor de audiovisuele sector. Momenteel zetelen Marc Punt, Miel Van Hoogenbemt, Silvia Defrance en Martin Heylen.

Marc Punt is thuis in vele audiovisuele markten. Als medeoprichter van Independent Films Distribution, naast Jan Verheyen, kent Marc Punt de distributiesector als zijn broekzak. Ook productie heeft voor hem geen geheimen, zo produceerde hij Ad Fundum, Blueberry Hill en Boys. Bij Sabam kennen wij Marc vooral als auteur/regisseur. Zo schreef hij langspeelfilms als She Good Fighter?, Dief!, Frits en Freddy en opvolger Frits en Franky, maar ook tv-reeksen als Dennis en Diamant. Hoge ogen gooide Marc binnen en buiten de landsgrenzen met de tv-series Matroesjka’s, die hij schreef en regisseerde met Guy Goossens. Zijn laatste wapenfeit is het grootste Vlaamse bioscoopsucces van 2014 Bowling Balls.

Miel Van Hoogenbemt is actief als regisseur, scenarist en producent van films en documentaires. Als Brusselse Belg doet hij dat zowel in het Frans als in het Nederlands. Zijn documentaires Signes de vie, Gens de Migdal, Un jour ou l’autre en Demain est un autre jour staan er ook vandaag nog. Daarnaast realiseerde hij de langspeelfilms Miss Montigny, Man zkt. Vrouw en Fils Unique. Tussendoor regisseerde hij ook flink wat episodes van Wittekerke en Aspe. Miel Van Hoogenbemt geeft ook les aan de filmafdeling van Sint-Lukas.

Silvia Defrance studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten de opleiding Animatiefilm. De tekenfilm Winston and Julia waarmee zij afstudeerde was op verscheidene Internationale festivals te zien en won een aantal prijzen. De film werd ook door verschillende tv stations aangekocht, waaronder ARTE. Ook Candy Darling (2008) een mix tussen animatie en live action scoorde goed op festivals en werd uitgezonden op CANVAS. In 2012 behaalde Silvia haar doctoraat aan de Universiteit Gent met een artistiek onderzoek naar het potentieel van het zintuiglijke filmbeeld in alternatieve verhaalstructuren.  

Martin Heylen startte zijn carrière als journalist bij De Morgen, werkte later voor Humo en maakte de overstap naar televisie met Woestijnvis. Daar begon alles met Man Bijt Hond waar hij als reporter door Vlaanderen trok maar later ook door Amerika, Siberië en China. Uit dat avontuur in Siberië ontstond de documentairereeks Terug naar Siberië. Later volgden o.a. God en klein Pierke, Dr. Livingstone met Philippe Geubels en Heylen en de herkomst.