Online

Als u een filmpje met muziek in op een website wil plaatsen, zijn er twee soorten rechten waar u rekening mee moet houden. Uw aanvraag indienen kan via eLicensing. Meer uitleg over de verschillende soorten rechten vindt u hieronder terug.

eLicensing

Vraag online een licentie voor het werk dat u wilt gebruiken

Nog niet vertrouwd met eLicensing? Bekijk zeker eens dit filmpje!

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

Synchronisatierechten:

Eerst en vooral dient u de toelating te vragen aan de uitgever van het muziekwerk. Dit zijn de zogenaamde synchronisatierechten die u moet betalen om een muziekwerk te mogen gebruiken in een filmpje. Het zijn de uitgever(s) (en de platenproducent indien u een bestaande opname gebruikt) die beslissen of u het werk (en opname) al dan niet mag gebruiken en hoeveel het zal kosten. Er bestaat hiervoor geen minimum- of maximumvergoeding.

U kan ook gebruik maken van illustratiemuziek (zgn. library- of stock music). Hiervoor betaalt u een vast tarief per muziekwerk, per fragment van 30 seconden.

Lijst van uitgevers die illustratiemuziek aanbieden

Een andere mogelijkheid is om zelf muziek te (laten) componeren speciaal voor uw productie. In dat geval maakt u een rechtstreekse afspraak met een componist. U kan hiervoor gebruik maken van het modelcontract.

Uiteraard kan u ook steeds gebruik maken van muziek waarop geen auteursrechten meer verschuldigd zijn omdat ze tot het publiek domein behoren (muziek waarvan de langstlevende auteur/componist meer dan 70 jaar overleden is).

 

Uitvoeringsrechten:

Daarnaast zijn er ook de uitvoeringsrechten die u verschuldigd bent voor het online ter beschikking stellen van dat werk. Meer informatie over het tarief dat dan van toepassing is, vindt u hieronder.

Opgelet! Het is belangrijk om te weten dat er behalve de auteursrechten (beheerd door een auteursmaatschappij zoals Sabam) ook naburige rechten bestaan, zoals de rechten van de producent. Indien u bepaalde films beschikbaar wil maken via internet, moeten de producenten u hiervoor een voorafgaandelijke toelating verlenen.