Beeld- en geluidsdragers

Iedereen die muziek wil vastleggen op een geluids- of beelddrager, heeft hiervoor een licentie van Sabam nodig. Dit is het geval bij het dupliceren van een cd of een dvd maar eveneens bij het kopiëren op een andere drager bedoeld voor de verspreiding van muziek aan derden.

Hieronder vindt u meer info over de verschillende types licenties.

eLicensing

Vraag online een licentie voor het werk dat u wilt gebruiken

Nog niet vertrouwd met eLicensing? Bekijk zeker eens dit filmpje!

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

Reproductie op cd

Denkt u eraan om met uw band een cd uit te brengen in eigen beheer of wilt u graag een compilatie met uw favoriete nummers samenstellen, dan hebt u hiervoor een licentie nodig van Sabam.

Hoeveel de reproductierechten zullen bedragen hangt af van de oplage, de duur, de verkoopsprijs enzovoort.

 

Opgelet: gewijzigde voorwaarden voor “werk per werk” producties vanaf 3 november 2015

  1. Introductie promokorting 15%

Voortaan genieten alle “werk per werk”-producties van een korting van 15% op de geperste aantallen, met een maximum van 250 exemplaren per aanvraag. Deze korting wordt door Sabam toegepast; de producent dient daarentegen wel de volledige oplage van de voorziene persing te blijven vermelden.

Bv. berekening voor 1.000 stuks = 8% * verkoopprijs * 850 stuks (-150 units => 1.000 * 0.15 = 150)
Bv. berekening voor 3.000 stuks = 8% * verkoopprijs * 2.750 stuks (-250 units => 3.000 * 0.15 = 450, maar max. = 250)

De korting wordt evenwel enkel toegepast bij de eerste licentieaanvraag, dus een nieuwe release. In geval van een herpersing wordt geen promokorting toegekend.

  1. Vrijstelling van auteursrechten voor producties in eigen beheer.

Geluidsdragers die in eigen beheer worden vervaardigd en verdeeld, kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling van auteursrechten tot maximaal 1000 exemplaren per catalogusnummer, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • de auteur/componist is 100% eigenaar van alle werken die op de geluidsdrager zullen verschijnen;
  • de aanvrager kan geen rechtspersoon zijn;
  • de kosten van de vervaardiging zijn volledig ten laste van de auteur/componist;
  • de werken mogen niet uitgegeven zijn op het moment van de aanvraag;
  • Sabam heeft geen enkele verplichting tegenover de uitgever als de werken NA de vervaardiging uitgegeven worden en bijgevolg is de auteur/componist rechtstreeks aansprakelijk ten aanzien van de uitgever als deze auteursrechten opeist voor de betrokken persing;
  • de vrijstelling geldt enkel voor auteurs/componisten die lid zijn van Sabam;
  • de toepassing van de vrijstelling moet uitdrukkelijk gevraagd worden;
  • muziekgroepen kunnen eveneens in aanmerking komen voor deze vrijstelling na schriftelijk akkoord van alle betrokken auteurs/componisten binnen de groep.

Er wordt een administratieve kost aangerekend van € 50 (+ 21% btw) per licentieaanvraag.

De vrijstelling van auteursrechten geldt alleen voor geluidsdragers die officieel worden geperst door een dupliceeronderneming. CD-R producties komen niet in aanmerking.

Wilt u meer weten over reproducties op cd, bekijk dan zeker eens onze brochure.

 

Nog geen perser gevonden? Hier is een overzicht van de persers die met ons een overeenkomst hebben.

Lijst met persers

 

Gebruik van muziek in audiovisuele producties

Bent u van plan om zelf een filmpje te maken, of een professionele audiovisuele productie te vervaardigen (films, reportages, bedrijfsfilms, promospots), dan kan u dit in orde brengen via eLicensing. Er zijn twee soorten rechten waar u rekening mee moet houden om met de auteursrechten in regel te zijn. Meer uitleg vindt u hieronder terug.

Synchronisatierechten:

Eerst en vooral dient u de toelating te vragen aan de uitgever van het muziekwerk. Dit zijn de zogenaamde synchronisatierechten die u moet betalen om een muziekwerk te mogen gebruiken in een filmpje. Sabam treedt hier enkel op als tussenpersoon. Het zijn de uitgever(s) (en de platenproducent indien u een bestaande opname gebruikt) die beslissen of u het werk (en opname) al dan niet mag gebruiken en hoeveel het zal kosten. Er bestaat hiervoor geen minimum- of maximumvergoeding.

u kan ook gebruik maken van illustratiemuziek (zgn. library- of stock music). Hiervoor betaalt u een vast tarief per muziekwerk, per fractie van 30 seconden.

Meer informatie hierover vindt u terug in onze brochure.

Lijst van uitgevers die illustratiemuziek aanbieden

Een andere mogelijkheid is om zelf muziek te (laten) componeren speciaal voor uw productie. In dat geval maakt u een rechtstreekse afspraak met een componist. U kan hiervoor gebruik maken van het modelcontract.

Uiteraard kan u ook steeds gebruik maken van muziek waarop geen auteursrechten meer verschuldigd zijn omdat ze tot het publiek domein behoren (muziek waarvan de langstlevende auteur/componist meer dan 70 jaar overleden is).

Duplicatierechten:

Eens u de synchronisatierechten hebt geregeld, hoeft u enkel nog een aanvraag in te dienen bij Sabam om eventueel op dvd te mogen dupliceren.

Meer informatie rond reproducties op dvd vindt u in onze brochure.

 

Muziekdiensten voor professioneel gebruik

Bent u een leverancier van achtergrondmuziek voor bijvoorbeeld horecazaken of winkels, dan dient u een contract af te sluiten met Sabam voor de reproductie van de werken op een geluids- of beelddrager.

Onthoud dat de reproductierechten die u als leverancier betaalt, helemaal los staan van de uitvoeringsrechten die een eigenaar betaalt voor het afspelen van muziek in zijn/haar zaak.

Meer informatie hierover vindt u terug in onze brochure.

Lijst van muziekdiensten

 

Permanente toelating (platenmaatschappijen)

Platenmaatschappijen die regelmatig albums uitbrengen, kunnen een overeenkomst afsluiten met Sabam. Het voordeel hiervan is een permanente licentie waarmee er geperst kan worden zonder dat men voor elk album een afzonderlijke licentie dient aan te vragen.

Meer informatie vindt u in de brochure. Toch nog vragen? Stuur gerust een mail naar jozua.laga@sabam.be.