jazzcoryfeeen
Afscheid van een jazzcoryfee
mei 23, 2018

Dit voorjaar moest de jazzwereld afscheid nemen van de Antwerpse jazz- trombonist Frans Van Dyck aka Frankie Dake (°31 oktober 1923). Hij overleed op 17 maart 2018. Met meer dan 400 geregistreerde nummers op zijn naam en een eremedaille van Sabam verdient hij zeker een plaatsje in deze rubriek.

Frans Van Dyck startte zijn carrière in de jaren dertig als autodidact en speelde in lokale muziekverenigingen. Hij ontving verschillende prijzen, waaronder de “eerste prijs trombone” aan het conservatorium van Antwerpen in 1943. Daarna begon hij te spelen met het orkest van Harry Bart en Willy Rockin. De eremedaille van Sabam ontving hij in 1983.

Van Dyck was tevens werkzaam als professioneel muzikant voor het Brussels Philharmonic. Gepassioneerd door jazzmuziek, swingmuziek en gespecialiseerd in combo muziek, big bands en commerciële dansmuziek speelde hij in Denemarken, Japan, Rusland, Spanje, Senegal, Tunesië, Zwitserland en in eigen land ook op Jazz Middelheim, Jazz Bilzen… 
Bovendien was hij ook een expert in fanfare, harmonie en BrassBand muziek. (SB-TG)

 

foto vlnr: De beroemde Amerikaanse trombonist Slide Hampton (die vaak met het BRT Jazzorkest speelde), Frans Van Dyck en Sadi, tijdens Jazz Middelheim in 1974.

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons