Alicja Gescinska debuutprijs 2017

share

Alicja Gescinska (winnares Debuutprijs): “Ik wou een verhaal schrijven dat geloofwaardig was”

oktober 29, 2017

Literaire leading ladies gespot op de boekenbeurs! Voor Hilde Vandermeeren de Hercule Poirotprijs in de wacht sleepte, werd de 81ste Boekenbeurs in Antwerpen afgetrapt met de uitreiking van de Debuutprijs. Laureate is aanstormend talent Alicja Gescinska, die met “Een soort van liefde” duidelijk het hart van de jury en de lezer heeft gestolen. De kiemen voor de aangrijpende roman ontstonden tijdens haar doctoraatsstudie in Gent.

Alicja Gescinska: Ik raakte geboeid door de liefde die Etty Hillesum[1] gevoeld heeft voor een vroegere mentor. Er was een gigantisch groot leeftijdsverschil, zij was zevenentwintig, hij was meer dan veertig jaar ouder. De vele barrières die dat met zich meebrengt, vond ik fascinerend. In mijn roman gaat het ook over een relatie met een heel groot leeftijdsverschil.

Ik wou een verhaal schrijven, dat geloofwaardig was en wat mensen doorhadden.  'Misschien is liefde over generaties heen mogelijk, zonder dat we onmiddellijk denken aan het cliché van het groene blaadje of “o, ze hebben iets nodig van elkaar”.' Allebei willen ze die liefde misschien niet voelen, maar ze voelen het wel.


Wat zou je willen dat de lezer onthoudt en meeneemt uit je boek?
Alicja: Ik hoop dat, eenmaal hij het boek uitgelezen heeft, het daarbij niet eindigt. Dat het misschien zelfs daar pas begint. Dat hij blijft nadenken over zijn eigen liefdes en hoe hij liefheeft.  Meer in vraag kan stellen, en hoe zijn calculaties erover maakt. Maar dat zegt misschien meer over hem dan over de liefde…

Alicja, ook filosofe en televisiemaakster (Canvas), werkt momenteel aan een nieuw boek waarin muziek het leidmotief is. Wij zijn alvast benieuwd. (TG)
 

 

 

Foto's (c) Sabam/tg


"Een soort van liefde" is uitgegeven bij De Bezige Bij:
ISBN: 9789023496588


[1] Esther Hillesum, geboren in een Nederlands-joodse familie, kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat ze in Auschwitz werd vermoord.

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons