Audiovisuel
Cultuursector is motor voor Europees herstel
januari 26, 2021

Vandaag publiceert GESAC, de Europese groepering van auteursverenigingen, een studie door EY. Die geeft het antwoord op:

  • Hoe belangrijk is de culturele en creatieve sector in Europa?
  • Hoe hard lijdt ze onder de coronacrisis? 
  • Hoe draagt ze bij in de relance van de Europese economie? 

Belangrijker dan telecom, chemie & automobiel

In 2019 levert de culturele en creatieve industrie een grotere bijdrage dan de telecom-, chemie- & automobielindustrie sámen. Ze bevestigt de status van de Europese Unie als een belangrijke culturele economie.

  • jobs: 7,6 miljoen (10% meer t.o.v. 2013);
  • jaaromzet: 643 miljard euro;
  • totale toegevoegde waarde: 253 miljard euro (17% meer t.o.v. 2013);
  • handelsoverschot: 8,6 miljard euro;
  • BBP-aandeel EU: 4,4%;

Tot 90% omzetverlies in 2020

Op één jaar tijd verloor de sector 31% omzet: 199 miljard euro. Daarmee behoort ze, samen met toerisme en vliegverkeer, tot de sectoren die corona het zwaarste trof. Bepaalde segmenten delen het hardst in de klappen: muziek kent een omzetverlies van 76%. Podiumkunsten daalt zelf met 90%!

Auteurs verliezen meer dan 1/3 van hun rechten

De auteursrechten (gefactureerd door de collectieve beheersverenigingen zoals Sabam) dalen met gemiddeld 35%. Dat leidt tot een zware impact op het inkomen van creatievelingen in 2021. En waarschijnlijk ook in de jaren nadien. 

De coronacrisis zal dus een enorme en blijvende impact hebben op de volledige waardeketen van de culturele en creatieve sector. De financiële gezondheid van duizenden creatieve personen en ondernemingen staat op de helling door hun onzekere situatie.

Consumenten spenderen intussen wel meer aan cultuur online. Maar compenseert dat het inkomensverlies van auteurs uit fysieke verkoop en evenementen? Nee: de cd- en lp-verkoop daalt met -35%, terwijl online-inkomsten maar met 8% stijgen. En de Europese bioscopen noteren slechts een kwart van de normale omzet.

Prioriteiten voor beleidsmakers met oog op herstel van het cultureel ecosysteem

De studie maakt pijnlijk duidelijk dat de culturele en creatieve industrie meer is dan één van de sectoren die in nood verkeren. Ze kan een sleutelrol spelen in het herstel en de groei van de Europese economie. En zo fungeren als hefboom voor de uitdagingen van morgen. 

De studie identificeert drie prioriteiten voor beleidsmakers:

  1. Voorzie overheidssteun op grote schaal en stimuleer private investeringen als sleutel tot herstel en transformatie van de sector.
  2. Zorg voor een stevig wettelijk kader dat een degelijk rendement voor investeringen in productie en distributie en een eerlijke vergoeding voor creatievelingen garandeert. 
  3. Benut de kracht van de vele talenten in deze sector om de vooruitgang op sociaal, maatschappelijk en ecologisch vlak te bevorderen.

Kracht en creativiteit van cultuur voor Europese doorstart

Carine Libert, algemeen directeur van Sabam, reageert: 


“Deze studie staat niet alleen stil bij de enorme impact van de coronacrisis op de culturele sector. Ze toont ook haar economisch belang voor de Europese Unie aan. Onze sector was een van de eerste die door de pandemie stilviel. En ze zal ook een van de laatste zijn die haar activiteiten op een normale manier kan hervatten. 

Toch blijven maatregelen om het inkomensverlies van auteurs, artiesten en creatievelingen te compenseren, nog altijd uit. Sabam en haar individuele auteurs, componisten en uitgevers roepen de politieke wereld op om onze sector tijdens deze crisis te steunen en de toekomst ervan veilig te stellen.” 

 

 

Ontdek de volledige studie (Engels)

Lees de samenvatting van de studie (Nederlands)

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons