Sociaal fonds
Duwtje in de rug nodig? Uw sociaal fonds blijft beschikbaar!
februari 14, 2023

Het leven wordt steeds maar duurder. Facturen lopen op en steeds meer mensen hebben het moeilijk om de eindjes financieel aan mekaar te knopen. 

Bij Sabam beseffen we dat het in het huidige economische klimaat niet vanzelfsprekend is om voldoende financiële middelen te verzamelen, zodat u kan blijven investeren in de creatie en promotie van nieuwe werken. Daarom hebben we zopas besloten dat u uw beschikbare reserve uit ons sociaal fonds nog kan aanspreken tot het einde van het jaar.

Hebt u interesse in een gedeeltelijke of volledige opname van uw beschikbare reserve? Hieronder vatten we alle praktische informatie voor u samen. Zit u nadien toch nog met vragen? Neem dan gerust contact met ons op via membersf@sabam.be. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Zo vraagt u een vervroegde opname aan: 

  • Ga naar uw MySabam en meld u aan.
  • Hebt u nog geen account? Vraag er snel een aan via affiliation@sabam.be.
  • Ga naar de applicatie Played & Paid. Daar kan u het bedrag van uw persoonlijke reserve in het sociaal fonds raadplegen.
  • Klik op de knop ‘Vervroegde opname’.
  • Vul het gewenste bedrag in.
  • Klik op ‘Aanvraag indienen’.

De voorwaarden

  • Een vervroegde opname is alleen mogelijk indien u een individuele reserve hebt opgebouwd, en dus onder het nieuwe reglement valt.
  • Hebt u een reserve tussen € 100 en € 5.000? Dan kan u uw reserve volledig of gedeeltelijk vervroegd opnemen, zoals u wenst. 
  • Hebt u een reserve van € 5.000 of meer? Dan kan u € 5.000  + 50% van het bedrag boven € 5.000 (met een maximum van € 45.000) vervroegd opnemen.

Fiscale gevolgen

Bent u een natuurlijke persoon of vzw? Dan houden wij verplicht 15% roerende voorheffing in op uw auteursrechten, inclusief betalingen uit het sociaal fonds, tot een bedrag van € 70.220. Op de auteursrechten boven dit bedrag bedraagt de roerende voorheffing 30%.

Let op: door de vervroegde opname kan u in een andere inkomstenschijf belanden.

Verblijft u in het buitenland en u bent onderworpen aan de belasting van uw verblijfplaats? 

Dan houden wij het percentage aan Roerende Voorheffing in, conform het dubbel belastingverdrag tussen België en het land van uw verblijf, indien u fiche 276R voor 2023 hebt ingediend. 

Dient u geen fiche 276R in? Dan moeten wij 30% Roerende Voorheffing inhouden.
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons