sfc prijs
Eva Cools en Hyun Lories zijn beste regisseur en scenarist
juni 15, 2021

Eva Cools (Bathroom Stories) is de beste regisseur van 2020, Hyun Lories (Versailles) de beste scenarist. Sabam for Culture bekroonde hen gisteren op het internationale documentaire filmfestival Docville in Leuven. Naast de officiële erkenning krijgen de laureaten een geldprijs van 5.000 euro die hen helpt met de volgende stap in hun carrière. 

“Eva’s visuele signatuur is progressief en direct, maar ook empathisch en zelfbewust”

De Gentse regisseuse Eva Cools, die eerder met Cleo een sterk filmdebuut maakte, krijgt de prijs voor haar tragikomische webserie Bathroom Stories. Daarin komen heel wat thema’s aan bod waar jongeren vandaag mee kampen. 

"Als regisseur wil ik vrouwelijke stereotypering uit de weg gaan en authentieke, realistische personages neerschrijven en in beeld brengen, een beeld waarbij de connotatie van schoonheid in al haar facetten en perspectieven gevierd wordt." - Eva Cools

Eva etaleert hier nogmaals haar eigen stijl, die heel erg afwijkt van de mainstream. Ze denkt hard na over welk perspectief ze wil innemen en hoe ze het verhaal wil vertellen. Duidelijk is dat Eva intensief samenwerkt met haar – voor dit project – vrouwelijke acteurs en hen op een slimme manier aanstuurt. Dit geeft haar project authenticiteit. Haar visuele signatuur is progressief en direct, maar ook empathisch en zelfbewust”, zo prijst de jury Bathroom Stories. 

Eva Cools reageert opgetogen: "Ik wil Sabam en de jury enorm bedanken voor deze erkenning. Eergisteren heb ik mijn eerste zoontje Viggo Rey kerngezond ter wereld kunnen brengen. Deze prijs op dit moment krijgen maakt dit nog specialer. Bathroom Stories is een webreeks die zowel voor als achter de schermen werd gemaakt vanuit het perspectief van the female gaze. Als regisseur wil ik vrouwelijke stereotypering uit de weg gaan en authentieke, realistische personages neerschrijven en in beeld brengen, een beeld waarbij de connotatie van schoonheid in al haar facetten en perspectieven gevierd wordt. Daarom wil ik deze prijs graag opdragen aan mijn collega-regisseuses van WANDA Collective, voor de inspanningen die ze leveren om een inclusievere audiovisuele sector te creëren.”

 

Anne-Laure Vandeputte (actrice Bathroom Stories) neemt de prijs namens Eva Cools in ontvangst

 

“Versailles is authentiek neergeschreven, gefilmd én neergezet. Gevoelig maar niet sentimenteel” 

De prijs voor beste scenarist ging naar filmmaker en jeugdwerker Hyun Lories voor zijn kortfilm Versailles. Daarmee studeerde hij vorig jaar met grote onderscheiding af aan het RITCS en vertelt hij het verhaal van twee zussen die samen voor het eerst naar zee willen.

"Momenteel schrijf ik aan een nieuwe kortfilm dus deze geldprijs zal zeker van pas komen." - Hyun Lories

De jury motiveert: “Versailles is heel gedurfd. In een kortfilm is elk detail belangrijk voor je karaktertekening en de manier waarop je de wereld schetst. Hyun doet dat voortreffelijk in dit scenario. Versailles is authentiek neergeschreven, gefilmd én neergezet. Gevoelig maar niet sentimenteel. De film voelt heel volwassen aan en er wordt niet gratuit omgegaan met diversiteit.

Hyun Lories: “Ik ben totaal overdonderd. Ik ben heel blij dat ik deze prijs heb gewonnen. Waardering krijgen voor je werk is altijd aangenaam. Momenteel schrijf ik aan een nieuwe kortfilm dus deze geldprijs zal zeker van pas komen.” 

 

Hyun Lories ontvangt de prijs voor beste scenarist

 

Eervolle vermelding

Tot slot had de jury lovende woorden voor de jeugddocumentaire Fien, Jip & Fien van Marie De Hert en Ellen Pollard, waarin de leefwereld van kinderen centraal staat: 

Marie en Ellen hebben hun eigen, duidelijke signatuur die ook in Fien, Jip & Fien onmiskenbaar aanwezig is. Ze zijn met hun documentaires en projecten rond kinderen actief in een sector die nog te weinig erkenning krijgt. Fien, Jip & Fien voelde heel authentiek aan, waarbij niets geforceerd overkwam.”

Over de prijs

Sabam for Culture gaat op zoek naar de beste regisseur en scenarist van het afgelopen jaar. De focus ligt op de creatie van nieuwe audiovisuele werken in het voorbije jaar (2020). Verschillende genres en productietypes (langspeelfilm, serie, documentaire...) kwamen in aanmerking. De winnaars krijgen officiële erkenning én een geldprijs van 5000 euro. Daarmee investeert Sabam in de carrière van de laureaten.

Die werden gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit Robin Broos (filmjournalist), Anke Brouwers (filmdocente KASK), Aminata Demba (actrice en presentatrice) en Mieke Struyve (regisseur). 

Ontdek wie genomineerd was.

 

© Foto's DOCVILLE en Bavo Nys 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons