fbm
Fund Belgian Music steunt 52 nieuwe opnames van Belgische artiesten
oktober 15, 2021

Afgelopen zomer lanceerde Fund Belgian Music (FBM) zijn tweede projectoproep. Muziekauteurs en muzikanten konden steun vragen om de opnamestudio’s in te duiken. En dat deden zij massaal. Een professionele jury onderzocht alle dossiers zorgvuldig en FBM maakte zopas de resultaten bekend. 

Belgische muzikanten hebben een zeer moeilijke periode achter de rug. Door de aanhoudende beperkingen om op te treden, leden ze grote verliezen. Daar wil FBM - het nationaal relancefonds op initiatief van Sabam for Culture, PlayRight+, Galm en Facir – iets aan doen. Het lanceerde een oproep waarbij Belgische muzikanten financiële steun konden aanvragen om nieuw materiaal op te nemen in professionele omstandigheden.  

De nood is hoog 

Er werden 126 dossiers ingediend, goed voor een totale aanvraag van ruim 640.000 euro. Deze cijfers bewijzen nogmaals dat de problemen nog lang niet van de baan zijn. Muzikanten hebben het nog steeds uiterst moeilijk om hun projecten te prefinancieren. Zowel opkomende talenten als gevestigde waarden hebben extra ondersteuning nodig, aan beide kanten van de taalgrens en in alle muziekgenres.

Ruim 120.000 euro steun 

Na rijp beraad weerhield de jury 52 projecten, die samen kunnen rekenen op meer dan 120.000 euro steun van FBM. Op die manier gaat waardevolle muziek van morgen niet verloren en krijgen Belgische muzikanten de kans om hun productie op een zorgvuldige en professionele manier tot stand te brengen.

Ontdek wie steun krijgt

Naar een nieuwe steunronde in 2022? 

De naweeën van de coronacrisis zullen zich nog lang laten voelen. De rol van FBM is dus nog niet uitgespeeld. Daarom zal het relancefonds zich ook in 2022 inzetten om nieuwe muziek mogelijk te maken. En hiervoor zijn middelen nodig. Sabam en PlayRight engageren zich alvast om ook volgend jaar een financiële bijdrage te leveren. 

Bent u van plan om binnenkort nieuw werk op te nemen en kunt u een financieel duwtje in de rug wel gebruiken? Hou de website van FBM dan goed in de gaten!

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons