tree
Hulde aan alle creatieve geesten van wie we dit jaar afscheid moesten nemen
oktober 28, 2022

In de aanloop naar 1 november bereiden we ons voor om onze dierbare overledenen te herdenken en te groeten. In deze periode waarin buiten de bladeren kleuren en vallen, en we ons binnen verwarmen aan het haardvuur, weerklinken hun namen opnieuw in onze huiskamers en benadrukt hun gemis de leegte die zij achterlaten in ons hart. In het huis van de Belgische auteurs brengen we hulde aan alle creatieve geesten van wie we dit jaar afscheid moesten nemen. Het biedt ons troost te weten dat zij verder leven in de herinneringen van hun geliefden en in de fans, bewonderaars en toekomstige generaties die blijven genieten van de culturele werken die zij creëerden.

In 2022 namen we onder meer afscheid van de volgende auteurs:

Rocklegende en enfant terrible van de Belgische muziek Arno (Arnold Hintjens) wordt geroemd om klassiekers als Oh la la la, Putain putain en Les yeux de ma mère. Hij startte zijn carrière bij de bands Tjens Couter en TC. Matic, maar ging daarna solo verder. In 2019 ontving hij de Lifetime Achievement Award op de MIA’s. Dit jaar viel die eer hem nogmaals te beurt op het Filmfestival Oostende (2022) en werd hij benoemd tot officier in de kroonorde. Lees onze hommage aan Arno.

Componist Philippe Boesmans was meer dan 20 jaar verbonden aan De Munt in Brussel en schreef opera's als La passion de Gilles, Reigen en Pinocchio. Eind dit jaar gaat de laatste opera die hij schreef voor zijn overlijden in première: On purge bébé. Boesmans werd bekroond met de Prix Italia voor het werk Upon la-mi uit 1971 en ontving in 2000 de Prix Honegger voor zijn hele oeuvre.

Accordeonist Frans Bonne, bekend om zijn nummer Pour toi seul, waarvoor hij als enige Belgische accordeonist ooit een gouden plaat in ontvangst mocht nemen.

Willy Carron componeerde verscheidene werken voor diverse uitvoerders. Zo schreef hij Drie inventies voor saxofonist Willy Demey, Fantasmen voor cellist Hans Mannes en Notturno romantico voor hoboïst Paul Dombrecht. Hij won verschillende compositiewedstrijden en zijn Paesaggii con Bach was het verplichte werk voor de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1987.

Zanger en muziekauteur Robert Cogoi (Mirko Kogoi) vertegenwoordigde ons land in 1964 op het negende Eurovisiesongfestival in het Deense Kopenhagen met zijn nummer Près de ma rivière.

Auteur Eric Genty schreef de tekst van het legendarische lied La danse des Canards uit 1980. Van het nummer werden maar liefst werden 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Als zanger en toetsenist produceerde hij verschillende andere nummers, waaronder Oh la la Louise, Ah si j'étais resté célibataire en Albert, t'exagères.

De Kempische volkszanger Juul Kabas (Julien Deckx) bekend van zijn nummers Ze noemen mij de Juul Kabas uit 1969  en 't Zijn zotten die werken uit 1979. In 2009 werd hij samen met zijn broer Marc en zijn nicht Barbara opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam for Culture.

De Leuvense singer-songwriter Geert Maris gaf meer dan tien jaar les aan Depot Academy, coachte verschillende artiesten en was meermaals jurylid van de provinciale concours Rockvonk. Geert laat een mooie muzikale erfenis na met onder meer vijf platen van Nona Mez.

Auteur, muziekproducer en radiomaker Dree Peremans maakte jarenlang radioprogramma’s en was de bezieler van talloze muzikale projecten. Kramiek, Het Vermoeden, De Groote Boodschap en Het Einde van de Wereld zijn een aantal programma’s waar hij aan meewerkte. Daarnaast schreef hij sprookjes, reisverhalen en boeken over muziek.

Dramaturg Frans Redant was decennialang actief bij NTGent en betrokken bij onder meer de bewerking van de roman Daens van Louis Paul Boon voor toneel. Daarnaast deed hij ook vertalingen zoals van Sacco en Vanzetti in 1978.

Bluesgitarist en singer-songwriter Tiny Legs Tim (Tim De Graeve) heeft 7 albums op zijn naam staan. Hij was bezieler van de Vlaamse blues, huismuzikant van het bluescafé Missy Sippy in Klein Turkije had zijn eigen platenlabel: Sing My Title.

Jazzpianist en componist Fred Van Hove is een grote naam binnen de Europese free jazz-beweging en de geïmproviseerde muziek. Hij ijverde voor steun en speelmogelijkheden voor vrije muziek. Van Hove was voorzitter van WIM (Werkgroep Improviserende Musici), een organisatie die hij in 1973 mee oprichtte. In 2010 ontving hij de artiestenprijs van Sabam en in 2017 de carrièreprijs van radiozender Klara.

Regisseur Julien Vrebos maakte vanaf eind jaren 70 sociale en maatschappelijke reportages voor onder andere Sanseveria en Het leven zoals het is bij de toenmalige BRT, maar ook voor de Franstalige RTBF. Daarnaast was hij filmregisseur van onder meer Le bal masqué en The emperor’s wife.

Zanger, muzikant en muziekproducent Tony Winter schreef het nummer Samson waarmee zijn echtgenote en zangeres Emly Starr in 1981 ons land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival.


Onze gedachten gaan deze dagen uit naar alle auteurs, componisten en uitgevers van wie we dit jaar afscheid moesten nemen en naar hun nabestaanden.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons