Metejoor (c) Sven Van Alboom
Interview Metejoor: “Mijn gouden tip? Experimenteer en tast samenwerkingen af”
juni 1, 2022

Een jaar geleden stond meester Joris Van Rossem nog voor de klas, onlangs was hij als Metejoor hét prijsbeest op de Music Industry Awards. Hij ging met maar liefst drie MIA’s (‘Doorbraak’, ‘Nederlandstalig’ en ‘Solo Man’) naar huis. Een knappe prestatie en de perfecte aanleiding om met hem te praten over songschrijven en je dromen najagen.

 

“Het leven draait om passie en niet om financiën. Maar inkomsten zijn niet onbelangrijk, dus koos ik niet meteen fulltime voor mijn droom. De jaren voor ‘1 op een miljoen’ werkte ik halftijds in het onderwijs om me daarnaast te focussen op mijn muziek. Om uit te zoeken wie ik wilde zijn en wat ik wilde brengen. De dag dat ik de schoolpoort achter me dichttrok, voelde als een bevrijding. Omdat ik eindelijk volledig de kaart van de muziek kon trekken en me helemaal smijten.”

 

Welke raad zou je de Joris van vijf jaar geleden geven? 

“Als je van iets droomt, moet je ervoor gaan. Ik zeg nu ‘ja’ op elke uitdaging en voel dat ik daar als persoon door groei. Omring je ook met de juiste mensen. Van bij het begin hebben mijn manager Hans Francken en zijn vrouw Ingrid Mank me goed begeleid. Hans had het gevoel dat er iets in me zat, nog voor ik het zelf geloofde. Ook mijn ontmoeting met The Companions was belangrijk. In het begin schreef ik met jan en alleman. Mijn gouden tip voor wie in het vak stapt: experimenteer en tast samenwerkingen af. Toen ik met The Companions begon te schrijven, vielen alle puzzelstukken in elkaar.”

 

Als je van iets droomt, moet je ervoor gaan. Ik zeg nu ‘ja’ op elke uitdaging en voel dat ik daar als persoon door groei.

 

Wat zoek jij vooral in een song? 

“De productie is cruciaal, maar er is uiteraard meer nodig. Voor de tekst zoeken we altijd naar iets catchy’s. Een woord of zin die nog niet vaak in een Nederlandstalige song is gebruikt. Maar het allerbelangrijkste voor mij? Gevoel, zonder twijfel. Ik geef me echt bloot in mijn teksten. Het liedje ‘Wie ga ik zijn’ gaat over mij en mijn zoektocht. Blijf ik leerkracht of ga ik volledig voor Metejoor? Ik zing over wat ik ken en voel. Zodat de luisteraar voelt dat het echt is. Ik moet ook geloven wat ik zing, anders is het moeilijk te performen.”

 

Het allerbelangrijkste voor mij? Gevoel, zonder twijfel. Ik geef me echt bloot in mijn teksten.

 

Ben jij een songwriter, of toch eerder een performer?

“Ik ben nog altijd iets meer performer, maar dat gaat hand in hand. Mijn sterkte zit vooral in melodieën. Tekstueel heb ik nog groeimarge, al vind ik dat ik samen met The Companions diepe, sterke teksten schrijf. Als auteur ben ik blij met een organisatie als Sabam. Zij behouden het overzicht en hebben de mogelijkheden om ook buitenlandse inkomsten naar België te halen. Zonder Sabam zouden er heel wat inkomsten zijn waar we gewoon geen weet van hebben. Het geeft me een veilig gevoel dat Sabam dat voor ons bewaakt.”

 

Meer Metejoor? Beluister hier de nieuwe song die hij met Snelle schreef. 

foto: © Sven Van Alboom

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons