Onze medewerkers zullen op donderdag 26 (Hemelvaartsdag) en vrijdag 27 (brugdag) mei telefonisch niet bereikbaar zijn. U kan ons uiteraard steeds contacteren via member@sabam.be.

kluger
Jean Kluger krijgt Lifetime Achievement Award op de MIA’s
april 11, 2022

Op zaterdag 30 april mag Jean Kluger tijdens een feestelijke dubbeleditie van de Music Industry Awards (MIA’s) een Sector Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Dat maken Vi.be en VRT vandaag bekend. Daarmee eert de Vlaamse muziekindustrie zijn volledige carrière.

Componist, uitgever, producer… het palmares van Jean Kluger, zopas 85 geworden, oogt ronduit indrukwekkend. Kluger begint zijn carrière in de jaren 50 in de onderneming van zijn vader: de World Music Publishing Group. Al snel start hij met het schrijven en componeren van zijn eigen nummers. Zijn eerste hit? Hutje op de heide van Bobbejaan Schoepen. 

Aan de wieg van de Vlaamse Showbizz

In 1964 richt Kluger zijn eigen uitgeverij op waar tal van auteur-componisten onderdak vinden: Will Tura, Johan Verminnen, John Terra, Jo De Clercq (Jo met de banjo), Leo Caerts,…

Kluger werkt nauw samen met tekstschrijfster Nelly Byl. Die schrijft door de jaren heen wel honderden teksten voor artiesten van wie Kluger de uitgave en productie verzorgt. De voorbije decennia lanceert en begeleidt hij dan ook tal van Vlaamse artiesten, waaronder John Terra, Marva, Johan Verminnen en Dana Winner. 

Maar Kluger staat vooral bekend als dé man achter Will Tura, voor wie hij meewerkt aan diens grootste hit ‘Eenzaam zonder jou’ en de productie verzorgt van meer dan 50(!) albums. Voor Will componeert hij onder andere ‘Ik mis je zo’ en ‘Vlaanderen mijn land’.

Over grenzen heen

Het succes van Kluger beperkt zich niet tot onze landsgrenzen. Zijn eerste succes als producer was er meteen één met internationale allure: het aanstekelijke Kili Watch van The Cousins. Het nummer levert de allereerste gouden plaat ooit op voor een Belgische rockband en gaat maar liefst één miljoen keer over de toonbank.

Samen met Daniel Vangarde schrijft hij wereldhits voor Ottawan (o.a. D.I.S.C.O), The Gibson Brothers (o.a. Que sera mi vida, Cuba eva) maar ook alle liedjes van La Compagnie Créole.

Indrukwekkend repertoire en een Muze van Sabam

Op 3 april 1959 wordt Jean Kluger lid van Sabam. Vandaag telt zijn repertoire als auteur-componist in onze databank maar liefst 719 werken. Tellen we de adaptaties en vertalingen waarin hij een aandeel heeft ook mee? Dan stopt de teller op bijna 1.200. En als uitgever groeit die lijst nóg verder aan tot ruim 2.200 titels. Kortom, een enorm en indrukwekkend repertoire.

Om die reden ontvangt hij in 2017 de Muze van Sabam, een carrièreprijs die we sinds 1984 uitreiken als bekroning voor een grootse carrière. Het sierlijke bronzen beeldje van kunstenaar Hubert Féguenne dat ook al bij Rocco Granata, Arno, Dani Klein e.a. op de schouw staat krijgt dus weldra gezelschap van een Lifetime Achievement Award.

Proficiat Jean Kluger! 


Foto © VRT

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons