Bestuursorgaan
Luc Gulinck volgt Tom Kestens op als bestuurder
januari 26, 2021

Na het vertrek van Tom Kestens heeft het bestuursorgaan van Sabam Luc Gulinck als nieuwe bestuurder gecoöpteerd tot aan de algemene vergadering van mei 2021. 

Luc is sinds lang actief als auteur en uitvoerende kunstenaar, vooral in het genre experimentele rock en dance. Hij speelde onder andere in de groepen Men 2nd, Clock DVA en in het Nederlandstalige triphoptrio Kolk. Vandaag is hij lid van de groep Zool

Een extra troef is dat hij rechten studeerde en zich specialiseerde in auteursrecht, naburige rechten en mediarecht. Hij begon zijn carrière als muziekjournalist en ging later aan de slag in de muziekindustrie, waar hij verschillende functies doorliep: publicist, product manager, bedrijfsjurist, algemeen directeur bij onafhankelijke platenmaatschappijen als Antler-Subway, NEWS/Music Man en R&S Records, legal & business affairs manager bij de Belgische vestiging van Sony Music Entertainment en later bij EMI Music Belgium. 

Juridisch en zakelijk adviseur, voorzitter én docent

Sinds 2004 staat Luc  auteurs, componisten, uitvoerende kunstenaars, producers, managers, uitgevers en andere spelers in de internationale muziek- en audiovisuele industrie bij als zelfstandig juridisch en zakelijk adviseur.

In 2009 werd hij voorzitter van Uradex, dat onder zijn impuls en sturing vervelde tot PlayRight, de Belgische beheersvennootschap voor de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars. 

En aan het Gentse Conservatorium/School of Arts doceert hij als gastprofessor de cursus ‘Juridische en zakelijke aspecten van de muziekindustrie’. Die vormde de basis voor zijn in 2019 verschenen boek ‘Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes …)’. 

Kortom, Luc Gulinck brengt tonnen ervaring mee naar ons bestuursorgaan. 

"De sleutelrol van Sabam? Alle auteurs en uitgevers in dit land ondersteunen en hun broodwinning vrijwaren." Luc Gulinck

“Ik dank het bestuursorgaan van Sabam voor het vertrouwen en kijk ontzettend uit naar deze nieuwe uitdaging”, zegt Luc. 

“Ik ben het aan mijn credentials in het collectief beheer verplicht om dat vertrouwen niet te beschamen. Alle creatieve krachten zullen de komende jaren onvermijdelijk kampen met heel wat onzekerheden. Als beheersvennootschap zal Sabam zodoende met nog meer relevantie dan tevoren haar sleutelrol moeten vervullen in de ondersteuning en de vrijwaring van de broodwinning van alle auteurs en uitgevers in dit land. Verdieping van de samenwerking met andere beheersvennootschappen lijkt me eveneens een piste voor de toekomst. In zijn korte geschiedenis heeft het inningsplatform Unisono daar al de voordelen van aangetoond. Ik ben er echter van overtuigd dat ook op andere vlakken samenwerking en bundeling van krachten mogelijk zijn. Dat zal niet alleen Belgische artiesten, maar ook de lokale creatieve industrie in haar geheel ten goede komen.”

 

Luc Gulinck
Foto © Leon De Backer

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons