photo théâtre
Mokerslag voor de culturele economie door corona
februari 9, 2021

Sabam publiceert cijfers over de impact van de coronamaatregelen op het cultureel ecosysteem.

  • Inkomsten uit culturele evenementen dalen met 87%;
  • Festivals, fuiven en theater kennen de zwaarste economische impact;
  • Geen enkele compensatie voor verloren auteursrechten.

Het cultureel ecosysteem verliest minstens 319 miljoen euro aan inkomsten

In het coronajaar 2020 gingen door de strikte maatregelen slechts 21.429 culturele evenementen door. In 2019 waren dat er nog 92.972, een daling met maar liefst 77%. De impact op de inkomsten uit culturele evenementen is nog groter door de strikte social distancing maatregelen. In 2020 bedroeg de ticketverkoop 48,4 miljoen euro, een daling met 87% ten opzichte van 2019. Daarbij tellen we de verloren inkomsten uit de verkoop van drank, eten en merchandising zowel voor, tijdens als na het cultureel evenement nog niet eens mee.

Muziekfestivals, fuiven en beroepstheater lijden gigantisch inkomstenverlies 

Muziekfestivals zijn het hardst getroffen. Zij verliezen maar liefst 99% van hun inkomsten uit ticketverkoop. Het aantal festivals daalde van 743 naar 101. 

Als tweede worden de organisatoren van fuiven geraakt, met een inkomstendaling van 83%, gevolgd door:

  • beroepstheater (-81%)
  • concerten (-80%)
  • fanfares, harmonieën en kleine zalen (-78%)
  • amateurtoneel (-73%) 
  • klassieke muziekconcerten (-60%)

Nog steeds geen compensatie voor verlies aan auteursrechten

Muziekauteurs, componisten en uitgevers verliezen meer dan 83% van hun rechten uit culturele evenementen. In 2020 lopen ze op die manier meer dan 19,3 miljoen euro aan auteursrechten mis. Vorig jaar werden 62% minder theaterwerken van Sabam-auteurs opgevoerd. Theatermakers verliezen hierdoor bijna 4,5 miljoen euro aan rechten. Een daling van 76% ten opzichte van 2019. Het verlies aan rechten, in 2020 in totaal meer dan 32 miljoen euro, werd nog op geen enkele manier gecompenseerd door de overheid.  

”Auteurs en componisten liggen aan de wieg van ons cultureel ecosysteem. Zonder hen worden geen werken gecreëerd die uit- of opgevoerd worden in onze concert- en theaterzalen of op een festivalweide. De coronamaatregelen hebben tot een enorm verlies aan auteursrechten geleid. Auteurs ontvingen daarvoor nog geen enkele compensatie van de overheid. Zo worden ze als één van de meest kwetsbare schakels van dit ecosysteem in een zeer precaire situatie geduwd.”, besluit Carine Libert, CEO van Sabam.

76% omzetverlies voor de Europese muzieksector 

Uit een EY-studie in opdracht van GESAC, de Europese groepering van auteursverenigingen, blijkt ook hoe groot het omzetverlies op Europees niveau is: op één jaar tijd verloor de culturele en creatieve sector 31% omzet of 199 miljard euro. Daarmee behoort ze, samen met toerisme en vliegverkeer, tot de sectoren die corona het zwaarste trof. Bepaalde segmenten delen het hardst in de klappen: muziek kent een omzetverlies van 76%. Podiumkunsten daalt zelf met 90%!

Ontdek de EY-studie.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons