Ramy
Ramy Moharam Fouad: ‘Sabam for Culture wekt mijn nieuwe kortfilm mee tot leven’
juli 2, 2021

In 2020 deelde Sabam for Culture maar liefst 563 beurzen uit, goed voor een budget van 600.000 euro. In de categorie audiovisuele werken kunnen elk jaar zowel afstuderende studenten aan filmscholen als professionele regisseurs en scenaristen een aanvraag indienen voor financiële steun bij de ontwikkeling van hun kortfilm. De beurs bedraagt 1.000 euro voor studenten en 2.000 euro voor professionals, en ze staat open voor alle genres. 

Het nieuwe project van Ramy Moharam Fouad werd in 2020 geselecteerd. Deze prille twintiger zit in zijn laatste jaar filmschool aan Sint-Lukas in Brussel, maar filmde al een knappe professionele carrière bij elkaar. Zo creëerde Moharam Fouad inmiddels tientallen muziekvideoclips voor onder meer zijn oudere broer Tamino, voor Selah Sue, Emma Bale en blackwave. 

Hij realiseerde een aantal kortfilms, waaronder ‘Schaduw, tot je terugkomt’ samen met actrice Violet Braeckman. En hij blikte zopas een modefilm in voor de Antwerpse designer Jan-Jan Van Essche. 

‘Ik ben wat je noemt een bezige bij’, erkent Moharam Fouad. ‘Toen corona vorig jaar toesloeg, kwam er door het stilvallen van projecten heel wat ruimte vrij in mijn hoofd en agenda.’

Coronarust

Tijdens die periode van interne rust ontstond de kiem voor een nieuwe kortfilm, die Moharam Fouads bachelor-afstudeerproject aan de filmschool wordt. ‘Tot Ik Terugkom’ volgt de lotgevallen van een jongeman die over vierentwintig uur naar het front moet vertrekken. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het scenario. De opnames staan voor de zomer van 2021 gepland. En rond september zou de film afwerkt moeten zijn.

 

‘De steun van Sabam for Culture voor dit project bevestigt mijn gevoel dat deze film de moeite waard is om te maken’

Ambitieus

‘Het opstellen en indienen van mijn aanvraagdossier dwong mij om extra goed na te denken over het concept. Ik moest de inhoud van de film ter discussie stellen. Dat mijn voorstel geselecteerd werd voor een beurs, bewijst dat ik niet de enige ben die in dit project gelooft.’ 

De vorige kortfilms van Moharam Fouad kostten elk gemiddeld 2.000 euro om te maken. De steun van Sabam for Culture dekt in principe meteen de helft van de kosten. Maar net door die steun kan hij het deze keer over een andere boeg gooien.

‘Dit wordt mijn meest ambitieuze kortfilm tot nog toe’, zegt hij. ‘Voor deze productie voorzie ik dan ook een groter budget, voor productiedesign, acteurs, postproductie enzovoort.’ Het overige deel van de financiering komt van sponsors. En ook bij die zoektocht ziet hij de steun van Sabam for Culture als een bijkomend voordeel.

 

‘Als je aan potentiële financiers kunt vertellen dat een instituut als Sabam overtuigd is van je project, komt dat extra geloofwaardig over.’

Niet te missen kans

Als filmmaker ziet Moharam Fouad alleen maar voordelen van een projectdossier bij Sabam for Culture. Hij raadt het zijn generatiegenoten in de sector zeker aan. 

‘Sommige mensen zien op tegen de administratie. Maar dat valt bijzonder goed mee. Ik heb er geen extra stress door gekregen.’ Integendeel, alles neerschrijven en bundelen in een dossier is net leerzaam. Bovenal is het een mooie kans om een startkapitaal te krijgen voor een artistiek project. ‘Die mogelijkheid op financiële steun mag je als auteur niet laten liggen’, besluit hij.

 

Ramy Moharam Fouad ontving via Sabam for Culture een ontwikkelingsbeurs voor kortfilm in alle genres. Kan u ook wat extra steun gebruiken bij de creatie van uw volgende kortfilm? Ontdek dan de voorwaarden en dien uw aanvraag in
Meer getuigenissen en interviews leest u in het activiteitenrapport 2020 van Sabam.

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons