Rabot

share

Sabamavond Filmfest Gent focust op “Rabot”, beklijvende “tableau vivant” van Christina Vandekerckhove

oktober 16, 2017

Onze traditionele filmavond in Gent bood dit jaar een beklijvende première.
Voor het eerst een documentaire, èn wat voor één. In “Rabot” volgt Christina Vandekerckhove bewoners van drie woontorens, gedoemd om uit het stadsbeeld te verdwijnen.
Zelf omschrijft ze de film als een “tableau vivant, waarin de dingen gebeuren”.  Het contrast tussen hartverscheurende en ludieke taferelen is groot.  Producent Peter Krüger beschouwt het Gentse karakter van de docu tegelijkertijd als heel universeel. Een eerste vereiste voor de verwezenlijking van “Rabot”.
Voor de vertoning gaf Christina tekst en uitleg bij festivalhost Roel Van Bambost.


“Het idee ontstond in 2014 toen het eerste gebouw ontmanteld werd. Eind 2015 begonnen we met filmen. Tot mei van dit jaar. Best een lange tijdsspanne dus maar het meeste werk kroop vooral in het researchen van de bewoners.
Ik ben letterlijk van deur tot deur gegaan om contacten te leggen. In eerste instantie gingen veel deuren opnieuw dicht maar toen het doordrong dat ik er op regelmatige basis kwam, -soms door weer en wind met mijn notitieboekje (lacht)- merkte ik dat het vertrouwen groeide."

"Die stroefheid van in het begin is heel begrijpelijk maar naar het einde toe, kan ik alleen maar dankbaar zijn voor de verhalen die ik heb gekregen."

Het resultaat is een emotionele rollercoaster die voor de kijker nog aan kracht wint door de fenomenale muziek van Ylode De Gezelle Stijn en Madensuyu.
Ook morgen 17 oktober wordt de film nog vertoond op het festival in Kinepolis. Vanaf januari volgend jaar in de zalen. (TG)

http://www.filmfestival.be/nl/festival/programma/rabot/17-1782

 

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons