muze legendre
Stripauteur en scenarist Marc Legendre ontvangt Muze van Sabam
november 1, 2021

Op 1 november ontving stripauteur en scenarist Marc Legendre de Muze van Sabam tijdens LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen. Op die manier willen we hem eren voor een ronduit indrukwekkende carrière.

“Marc Legendre is een enorm veelzijdig auteur die tijdens zijn carrière nooit geaarzeld heeft om nieuwe wegen in te slaan”

Marc Legendre (Biebel, Sam, Amoras, De Rode Ridder ...) is ruim 30 jaar lid van Sabam en werd dit jaar 65. Een ideaal moment dus om terug te blikken op zijn rijkgevulde carrière én om hem te erkennen als een groot auteur in de Belgische stripwereld. 

Sabam-voorzitter Jan Hautekiet: “Marc Legendre is een enorm veelzijdig auteur die tijdens zijn carrière nooit geaarzeld heeft om nieuwe wegen in te slaan. Al talloze keren heeft Marc bewezen dat hij over een rijke verbeelding en een groot inlevingsvermogen beschikt. Enkele van de beste Belgische strips staan op zijn conto. Zijn werken lezen altijd als goed geoliede verhalen. Met de Muze van Sabam geven we hem erkenning voor zijn hele oeuvre en zijn buitengewoon talent als stripauteur en scenarist.” 

Marc Legendre reageert met een kwinkslag: “Ik ben uiteraard zeer blij met deze Muze, al kreeg ik liever een debuut- dan een carrièreprijs want dat zou betekenen dat ik véél jonger was.”

Van de hilarische avonturen van Biebel tot de scifihorror in Wardane

Legendre studeerde toegepaste grafiek. Hij begon zijn tekencarrière 38 jaar geleden met Biebel in het stripblad Robbedoes. Niet lang daarna ging hij naast tekenen ook aan de slag met scenario’s voor onder andere Sam. Hij schreef ook non-fictiewerken, zoals Coño over zijn leven op een Canarisch eiland, jeugdboeken en enkele beeldromans. Met Verder was hij zelfs als eerste met een strip genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. 

Legendre bleef experimenteren met verhaal en vorm. Zo maakte hij een stripbewerking van het Middelnederlandse werk Reynaert de Vos en schreef hij scenario’s voor De Rode Ridder en Amoras, een spin-off reeks van Suske en Wiske

In september verscheen Wardane: Logischerwijs, het eerste deel van een driedelige horrorreeks waarvoor hij het scenario schreef.

In 2013 werd Legendre al bekroond voor zijn oeuvre met de Bronzen Adhemar, de Vlaamse cultuurprijs voor de strip. 

De Muze van Sabam

De Muze van Sabam is een carrièreprijs die we al sinds 1984 uitreiken aan onze leden als bekroning voor een bijzonder succesvolle carrière. Het sierlijke bronzen beeldje is van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. Eerdere laureaten waren onder andere Pieter Aspe, Marc de Bel, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire, Will Tura en Urbanus.

 

Foto © Kati Debecker

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons