Update auteursrechtrichtlijn: gesprekken met stakeholders starten in oktober
Update auteursrechtrichtlijn: gesprekken met stakeholders starten in oktober
september 13, 2019

U herinnert zich vast nog de grote overwinning van eerder dit jaar. Het Europees Parlement stemde toen met een ruime meerderheid in met de auteursrechtrichtlijn, die het auteursrecht aanpast aan het digitale tijdperk en die auteurs, componisten en uitgevers eindelijk uitzicht biedt op een eerlijke vergoeding voor het massale online gebruik van hun werken.

De Europese Commissie zet nu de eerste stappen om de lidstaten te helpen bij het correct omzetten van deze richtlijn. Zo organiseert ze op 15 oktober gesprekken met alle stakeholders. Later in het jaar en begin 2020 volgen er nog gesprekken. Wie zijn die stakeholders? Dat zijn niet alleen auteursverenigingen, die de belangen van de rechthebbenden verdedigen, en online platformen die content delen, maar ook consumentenorganisaties en vertegenwoordigers van de lidstaten. Via GESAC, de overkoepelende organisatie van Europese auteursverenigingen, zal Sabam bij deze gesprekken betrokken zijn en de belangen van haar auteurs, componisten en uitgevers verdedigen.

De gesprekken dienen om na te gaan hoe de verschillende partijen in het licht van de nieuwe richtlijn beter kunnen samenwerken en om praktische oplossingen te bedenken voor de toepassing ervan. Concreet gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe platformen zoals YouTube moeten optreden tegen content die zonder toelating van of vergoeding voor de rechthebbenden online wordt gezet.

We houden u verder op de hoogte!

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons