Cruise van Christophe Vekeman overtuigt jury op Boekenbeurs
november 10, 2020

Christophe Vekeman is bekroond tot beste auteur van 2019 op de Antwerpse Boekenbeurs. Zijn roman Cruise zorgde hiervoor. De Belgische schrijver, dichter en performer krijgt, naast de erkenning, ook 5000 euro van Sabam for Culture.

Christophe Vekeman haalde het met zijn roman Cruise van Johan Op De Beeck, Peter Verhelst en Paul Verrept. De onafhankelijke jury prijst Vekeman voor zijn “uitgesproken eigen taal” en “vakmanschap”, die hem meteen herkenbaar maken.
 
“Bij Vekeman is de satire nooit gratuit: hij houdt de lezer een spiegel voor. Cruise is een authentieke Christophe Vekeman. Een geslaagde aanvulling op zijn oeuvre dat de voorbije jaren van een opvallende constante kwaliteit getuigt”, aldus de jury.

Over de prijs
Sabam for Culture gaat samen met Boek.be en VRT op zoek naar de beste auteur van het vorige jaar (2019). De focus ligt op de creatie van nieuwe literaire werken in diverse genres (roman, thriller, poëzie, jeugdliteratuur, non-fictie,…). De winnaar krijgt officiële erkenning én een geldprijs van 5000 euro. Daarmee investeert de auteursvereniging in de carrière van de laureaat.
 
Onafhankelijke jury
Een onafhankelijke jury kiest de winnaar uit de vele auteurs die Sabam rijk is. Wie zit er in die jury? Myriam Blieck (Langzullenwelezen/VRT), Karla De Ceulener (zaakvoerder boekhandel Salvator Mechelen) en Caroline Schoonejans (Hoofd Marketing & Communicatie bij Boek.be).
 
Virtuele Boekenbeurs met 300 auteurs
De Boekenbeurs is traditioneel het moment van de waarheid – maar niet in coronajaar 2020. Daarom slaan organisator Boek.be en de VRT de handen in elkaar voor een alternatieve online-editie. Op het programma: een dagelijkse boekenmarathon met Tom De Cock. Hij interviewt 300 grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld over hun nieuwste boek. De boekenmarathon is live te volgen via VRT NU.
 
Waren genomineerd:

  • Johan Op De Beeck: ‘Het complot van Laken’, ‘Napoleon. Inspiratie voor hedendaags management en leidinggeven’, ‘Napoleons Nachtmerrie’
  • Christophe Vekeman: ‘Cruise’
  • Peter Verhelst: ‘Zon’
  • Paul Verrept: ‘Konijn & Egel’ 

Volgende auteurs werden niet genomineerd, maar krijgen een eervolle vermelding:

  • Koen Strobbe: ‘Hellhole Corsica’, ‘Hotel Solitude’
  • Hilde Vandermeeren: ‘Moord in de wijk’, ‘Bodemloos'

 

share

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 43.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2020 verdeelde Sabam meer dan € 112 miljoen aan auteursrechten. Daarnaast steunde ze via Sabam for Culture datzelfde jaar meer dan 700 lokale culturele initiatieven. Meer dan 200 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.

Perscontact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be