Indra Persoons wint eerste compositieprijs voor conservatoria
oktober 7, 2022

Leuven, 6 oktober 2022 – Auteursvereniging Sabam reikt vanavond voor het eerst de compositieprijs voor conservatoria uit. Laureate Indra Persoons behaalde als afstuderende masterstudente de hoogste score voor compositie aan de LUCA School of Arts – Campus Lemmens.

Met de prijs zet Sabam de schoolprestaties van deze jonge afstuderende componiste in de verf en geeft ze haar ontluikende carrière een duwtje in de rug.  Indra ontving de cheque ter waarde van 500 euro uit handen van Steven De Keyser, CEO van de auteursvereniging.

Muziek gaat altijd over voelen

Indra Persoons reageert: “Tijdens het componeren zoek ik een balans tussen het rationele en het emotionele. In het conservatorium trekt men vaak hard richting het rationele, wat logisch is, want zo leren we vakmanschap bij. Maar ik vind het belangrijk om dat emotionele aspect nooit achter te laten. Muziek gaat altijd over voelen. Voor mij moet het een reactie opwekken bij het publiek. Als muziek je niet weet te raken, vind ik het geen goede muziek.

Pieter Schuermans, coördinator van de afdeling compositie aan de LUCA School of Arts – Campus Lemmens, blikt terug op haar opleidingstraject: “Indra heeft zich in de opleiding compositie ontplooid als een ware modelstudente. Tijdens haar studie bij docent Piet Swerts heeft zij voortdurend haar veelzijdigheid en ondernemerschap getoond. Op compositorisch vlak zette ze haar eerste stappen in de tonaliteit en ging ze gaandeweg het experiment niet uit de weg. Van een schuchter verlegen meisje groeide Indra uit tot een geëngageerd iemand in de studentenparticipatie, én een dynamische medewerkster van de concerten door de studenten compositie.”

Bijdragen aan succesverhalen

De uitreiking is geen alleenstaand feit. Sabam zal de compositieprijs voor conservatoria dit academiejaar verder uitrollen in samenwerking met nog andere onderwijsinstellingen die de opleiding compositie aanbieden.

Steven De Keyser, CEO van Sabam, motiveert: “Bij Sabam staan we auteurs en componisten bij in alle fases van hun carrière. Dat start vanaf het prille begin. Met haar indrukwekkende prestatie bewijst Indra Persoons dat ze talent heeft voor componeren. Als auteursvereniging zetten we dat graag in de verf en zijn we trots om te kunnen bijdragen aan haar succesverhaal.” 

Over de prijs

De compositieprijs voor Conservatoria is een initiatief van auteursvereniging Sabam, en wordt uitgereikt binnen een onderwijsinstelling aan de afstuderende masterstudent met de hoogste score voor compositie die minstens onderscheiding behaalt. In geval van ex aequo, telt ook de score voor het reflectief luik mee om de laureaat te bepalen. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van 500 euro. én een interessant boekenpakket over de muziek(industrie). 
 

share

Over Sabam

Sabam is de vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Ze begeleidt haar leden bij het valoriseren van hun rechten en steunt hen in de creatie, promotie en distributie van hun werken, zowel in België als in het buitenland. Sabam is actief in vijf artistieke disciplines (muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur) en werkt mee aan de ontwikkeling van de culturele en artistieke economie. Ze vertegenwoordigt ook de rechten van buitenlandse auteurs op het Belgisch grondgebied via nauwe samenwerkingen met buitenlandse auteursverenigingen.  

Perscontact:

Kevin Vandevelde
Tel: 02 286 83 83 
press@sabam.be