Lorenzo Di Maio en Stéphane Galland winnen Sabam Jazz Awards 2019
mei 20, 2019

Deze vrijdag 17 mei vond de 10de editie van de Sabam Jazz Awards plaats.
 
De Sabam Jazz Awards worden elk jaar afwisselend aan muzikanten uit beide gemeenschappen uitgereikt tijdens jazzgerelateerde evenementen.
 
Dit jaar werden de prijzen uitgereikt tijdens Mithra Jazz in de Luikse zaal Le Forum. Sabam For Culture heeft een hart voor jazz en onderstreept dit door jaarlijks zowel een gevestigde waarde als een jong talent in de schijnwerpers te zetten. De awards werden uitgereikt door Alda Greoli, minister van Cultuur van de Franstalige Gemeenschap, en door Benjamin Schoos, gedelegeerd bestuurder van Sabam.
 
De jury, die wordt voorgezeten door Jean-Pierre Bissot, besloot na overleg:

  • om de Sabam Jazz Award voor jong talent (€ 5.000) aan gitarist Lorenzo Di Maio toe te kennen;
  • om de Sabam Jazz Award voor gevestigde waarde (€ 10.000) aan drummer Stéphane Galland toe te kennen.

 

Motivatie van de jury

De Sabam Jazz Award 2019 voor jong talent gaat naar Lorenzo Di Maio
 
Lorenzo Di Maio belichaamt de nieuwe generatie van Belgische gitaristen. Hoewel hij discreet blijft, weet Lorenzo met zijn bijdrage en persoonlijkheid de vele projecten waaraan hij deelneemt te kleuren. Deze prijs erkent zijn grote artistieke veelzijdigheid en de constante en terugkerende kwaliteit van zijn werk als componist-uitvoerder, zoals blijkt uit zijn eerste twee albums, 4in1 en Black Rainbow.
 
De Sabam Jazz Award 2019 voor gevestigde waarde gaat naar Stéphane Galland
 
Stéphane Galland is een echte artiest en leraar in dienst van de muziek. Hij kan herkend worden aan het warme en meeslepende geluid van zijn drums en heeft gedurende zijn hele carrière bij AKA MOON vele malen zijn talent en veelzijdigheid aan ons getoond.
Consistentie en vastberadenheid zijn ook kenmerkend voor de richting die hij aan zijn beroep heeft gegeven.
De jury looft met deze prijs ook de nieuwe energie die Stéphane Galland heeft gevonden door momenteel in zijn eigen naam aan muzikale projecten te werken.

 

Over de Sabam Jazz Awards

De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijzen gaan naar muzikanten die zich van hun tijdgenoten onderscheiden door hun carrière en verwezenlijkingen in de jazz. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Ze zijn niet zomaar een officiële erkenning. Sabam wil actief bijdragen tot de carrière van jazzmuzikanten door hen een geldprijs toe te kennen, waarmee ze onder meer instrumenten of studiotijd kunnen aankopen of aan workshops kunnen deelnemen.

share

Over Sabam

Sabam is de vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Ze begeleidt haar leden bij het valoriseren van hun rechten en steunt hen in de creatie, promotie en distributie van hun werken, zowel in België als in het buitenland. Sabam is actief in vijf artistieke disciplines (muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur) en werkt mee aan de ontwikkeling van de culturele en artistieke economie. Ze vertegenwoordigt ook de rechten van buitenlandse auteurs op het Belgisch grondgebied via nauwe samenwerkingen met buitenlandse auteursverenigingen.  

Perscontact:

Kevin Vandevelde
Tel: 02 286 83 83 
press@sabam.be