Partnership tussen Tomorrowland en Sabam creëert meerwaarde voor de muzieksector
september 8, 2022

Sabam en Tomorrowland willen nieuw muziektalent ondersteunen in de ontwikkeling van hun carrière en gaan daarvoor een partnership aan. De twee partijen hebben eveneens een overeenkomst gesloten over de vergoeding aan auteurs en componisten. Daarenboven zal Sabam gebruik maken van fingerprintingtechnologie zodat de muziek die op Tomorrowland wordt gespeeld automatisch wordt herkend. Op die manier worden er volledige en accurate speellijsten opgemaakt en auteursrechten correct verdeeld.

Muziekherkenning via technologie

Sabam en We Are One World, het bedrijf achter Tomorrowland, hebben een akkoord gesloten over de vergoeding voor auteursrechten. En zo is het dispuut dat aansleept sinds 2014 van de baan. Om de muziek die wordt gespeeld op het festival te herkennen zal Sabam gebruik maken van fingerprintingtechnologie. Een win-winsituatie voor beide partijen: minder administratieve rompslomp voor de festivalorganisator en een correcte verdeling aan de auteurs en componisten wiens werken werden gespeeld.

“We zijn verheugd dat we dankzij overleg en een open dialoog tot een constructieve samenwerking zijn gekomen. We engageren ons als een betrouwbare partner om samen met Tomorrowland creatief talent te ondersteunen”. - Steven De Keyser (CEO van Sabam)

Samen investeren in talent

Afgelopen zomer lanceerde Tomorrowland een eigen dj- en producerschool “Tomorrowland Academy” voor kinderen, jongeren en volwassen. Er worden bootcamps en lessen georganiseerd om te leren producen, mixen en muziek maken. Sabam investeert dan weer via haar cultureel fonds in de carrières van auteurs en uitgevers via beurzen en projectsteun. Zo bieden de twee organisaties meer kansen aan nieuw muziektalent en ondersteunen ze hen in de ontwikkeling van hun carrière.

“We trachten op onze festivals een mooie mix te maken in onze programmatie, rekening houdende met alle genres en subgenres van de elektronische muziek. We vinden daar een goede balans tussen jong, aanstormend talent en gevestigde nationale en internationale artiesten. We vinden het fijn om nieuwe artiesten een platform te geven en hen de mogelijkheid te geven om te groeien en willen daar al onze tools voor gebruiken. Dankzij de Tomorrowland Academy kunnen we nieuw talent ontdekken, synergieën zoeken en innoveren. We zijn blij met het partnership met Sabam om verdere stappen te kunnen zetten en een artiest ten volle te kunnen laten ontwikkelen.” - Tomorrowland
 

(c)TomorrowlandAcademy

share

Over Sabam

Sabam is de vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Ze begeleidt haar leden bij het valoriseren van hun rechten en steunt hen in de creatie, promotie en distributie van hun werken, zowel in België als in het buitenland. Sabam is actief in vijf artistieke disciplines (muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur) en werkt mee aan de ontwikkeling van de culturele en artistieke economie. Ze vertegenwoordigt ook de rechten van buitenlandse auteurs op het Belgisch grondgebied via nauwe samenwerkingen met buitenlandse auteursverenigingen.  

Perscontact:

Kevin Vandevelde
Tel: 02 286 83 83 
press@sabam.be