Sabam zet mentalist Gili in de bloemen na voorstelling Arenberg

share

maart 14, 2018

Vanavond werd comedian-mentalist Gili aka Lieven Gheysen door zijn auteursvereniging in de bloemen gezet in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Na zijn voorstelling “Charlatan”, werd hij op het podium verrast door Sabam-bestuurder Daniel Gybels, die hem prees voor zijn internationaal succes als comedian mentalist. Sabam organiseerde na de voorstelling een receptie in aanwezigheid van Gili, waar hij uitgebreid gefeliciteerd werd door collega-auteurs.

Comedian-Mentalist Gili (aka Lieven Gheysen) verraste vriend en vijand met zijn succesvolle theatershow “Iedereen Paranormaal” als antwoord op de media-tsunami rond Het Zesde Zintuig. Ook zijn volgende voorstelling "CTRL: Alles onder controle" wist volle zalen verward en vol ongeloof naar huis te sturen.

Gili kreeg zijn eerste goocheldoos toen hij 8 was, met amper 14 stond hij op het podium voor een eerste echte optreden. Dankzij Uri Geller raakte hij van kindsbeen af ook gefascineerd door illusionisme. Zijn carrière begon als onderdeel van De Nieuwe Snaar in 1994. 
De grote doorbraak kwam er in 2009 met “Iedereen Paranormaal”. Daardoor kreeg hij een vaste rubriek in De Laatste Show, en een eigen tv-programma.
Zijn vijf zintuigen zó goed gebruiken dat het lijkt alsof hij een zesde zintuig heeft: dat is het vak dat mentalist Gili tot een ware kunst wist te verheffen en waarmee hij vermeende paragnosten en helderzienden liefdevol belachelijk maakt.
De media pikt gretig in op de kruistocht die Gili voert jegens allerhande zelfverklaarde paragnosten en helderzienden. Zijn opmerkelijke TV-passages in Comedy Casino (Canvas), Villa Vanthilt, Peter Live en vooral de wekelijkse rubriek in De Laatste Show (één), deden heel wat stof opwaaien, niet het minst in de paranormale wereld.
 
Ook Nederland valt voor de charmes van deze maatschappelijk geëngageerde mentalist. Spraakmakende interviews in dagbladen als Het Algemeen Dagblad, NRC.Next en Trouw loodsten Gili in drukbekeken TV-passages bij Pauw en Witteman en De Wereld Draait door (VARA). Na shows op Amsterdam Comedy Festival en Lowlands, dook Gili ook op in de Nederlandse theaters met zijn theatershow “Iedereen Paranormaal”.
 
Maar ook buiten de Benelux breekt Gili potten. Begin 2009 schitterde Gili in het TV-programma “Le Plus Grand Cabaret Du Monde” op France2. Deze populaire Franse TV-show haalde méér dan 10 miljoen kijkers. Nadien bleek ook de Gili-compilatie van het Magisch Vierkant op YouTube een waanzinnig succes: Frankrijk, Zwitserland en Canada gingen voor de bijl!
 
In januari 2017 ging Gili in première met "Charlatan". In deze show laat Gili zijn "evil twin" volledig los. Hij zet zijn "gaven" op scherp om bewust zijn "slechte ik" te laten zegevieren.

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 41.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2017 verdeelde Sabam bijna € 118 miljoen aan auteursrechten. Daarnaast steunde ze via Sabam For Culture datzelfde jaar meer dan 130 culturele evenementen en ruim 150 projecten van haar leden. Meer dan 250 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.

Perscontact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be