Urbanus ontvangt carrièreprijs van Sabam

share

februari 24, 2019

Na de première van ‘De Vuilnisheld’, zijn allereerste animatiefilm, ontvangt Urbanus de Muze van Sabam uit handen van CEO Carine Libert. Op die manier wil zijn auteursvereniging de bekendste Tollembekenaar – al vennoot van Sabam sinds 1975 - belonen voor een indrukwekkende carrière als comedian, liedjesschrijver en stripauteur.

“Urbanus is niet alleen de peetvader van de Vlaamse comedy, maar als auteur is hij bovendien een veelzijdige creatieveling die alle genres en generaties overstijgt. Met deze muze wil Sabam laten zien dat zijn collega-auteurs bijzonder trots zijn op de rijkgevulde carrière van Urbain Servranckx,” verklaart Carine Libert.

Urbanus ontvangt Muze van Sabam uit handen van CEO Carine Libert (c) Sabam

 

Urbanus: even absurd als productief

Met shows die tegelijk absurd, volks en lichtjes anarchistisch zijn en liedjes als ‘Bakske vol met stro’, ‘Hittentit’ en ‘Madammen met een bontjas’, leert Urbanus zijn volk lachen over generaties heen. Eind jaren 80 weet hij iedereen naar de cinema te lokken met kaskrakers als ‘Koko Flanel’ en ‘Hector’, beide geregisseerd door Stijn Coninx en voorgoed in het collectief geheugen gegrift.

Ook op tv laat Urbanus van zich horen met programma’s als ‘Wie ben ik?’, ‘Genoeg gelachen, nu humor’ en ‘Urbain’, de fictiereeks waarin hij een uitvergrote versie van zichzelf speelt. En dan is er uiteraard nog ‘Urbanus’, de stripreeks waar hij al sinds begin jaren 80 aan werkt samen met tekenaar Willy Linthout. Later dit jaar verschijnt ‘Urbanov Protski’, alweer het 183ste album in de reeks. In totaal staan er maar liefst 443 werken van Urbanus geregistreerd in de Sabamdatabank.

En het houdt niet op. Jubileumjaar 2019 heeft naast ‘De Vuilnisheld’ nog heel wat in petto. Zo loopt er momenteel de reeks ‘Urbanus 70’ waarin 16 vrienden en collega’s op zoek gaan naar antwoorden op 70 prangende vragen over Urbanus. En nog tot eind mei kan je hem aan het werk zien in ‘Trecto Pnix’, een voorstelling vol absurde verhalen en broze liedjes.

 

Over de Muze van Sabam

De Muze van Sabam is een carrièreprijs die Sabam al sinds 1984 uitreikt aan haar vennoten als bekroning voor een bijzonder succesvolle carrière. Het sierlijke bronzen beeldje is van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. Eerdere laureaten waren onder andere Pieter Aspe, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire en Will Tura.

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 41.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2017 verdeelde Sabam bijna € 118 miljoen aan auteursrechten. Daarnaast steunde ze via Sabam For Culture datzelfde jaar meer dan 130 culturele evenementen en ruim 150 projecten van haar leden. Meer dan 250 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.

Perscontact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be