World Choir Games

Gent en Antwerpen zijn in 2020 de gaststeden voor de 11de World Choir Games, het grootste zangevenement ter wereld. Van 2 tot en met 12 juli 2021 laten 542 koren uit 69 landen uit alle continenten en met meer dan 21.000 deelnemers het beste van zichzelf horen. Daarbij ook 133 Vlaamse koren met enkele duizenden koorzangers die hun passie en harmonieën op het thuispubliek zullen loslaten.

Net zoals bij de Olympische Spelen wordt er groots geopend met een openingsceremonie in het Antwerps Sportpaleis en het aansteken van de Koorvlam. Vanaf de dag nadien starten de wedstrijden, met meer dan 27 categorieën, gaande van jazz en pop, tot sacrale muziek, gospel en folklore. Op 11 juli trekt een grote lendenparade door het centrum van Antwerpen. Tijdens de Games vinden er tal van evenementen plaats voor het grote publiek, met samenzangmomenten en tal van concerten en voor de liefhebbers van specifieke genres. We zien en horen koren uit de hele wereld aan het werk, van kinderkoren tot seniorenkoren, waarbij de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 27 jaar is. Op 15 juli vindt een indrukwekkende slotceremonie met een 1000-koppig koor plaats in het Sportpaleis en wordt de koorvlam overgedragen aan de organisatoren van 2022.

Samen zingen is gezond, leuk en het werkt verbindend.

U heeft het misschien nog niet gemerkt in uw direkte vriendenkring, maar koorzang is aan een echte opmars bezig. Daar waar sinds de introductie van de radio in de jaren ’30 thuis minder gezongen wordt en vooral in jeugdbewegingen, op voetbalden en in kerken werd beoefend, is er de jongste jaren in het kielzorg van reeksen als Glee, de Pitch Perfect Films en het internationale succes van ons eigen Scala en Collegium Vocale, een nieuwe hype aan het ontstaan. Zingen is gevarieerd en je kan in Vlaanderen vandaag zowel gospelgroepen, popkoren als a capellakoren en jazzkoren vinden. Sommigen dansen en zingen dat het de pan uit swingt, andere koren richten zich dan weer op barok- of sacrale muziek. In Vlaanderen alleen zijn op dit moment meer dan 1000 amateurkoren actief over de 5 provincies, dat is goed voor meer dan 35.000 zangers die wekelijks binnen hun zanggroep samenkomen. We spreken over “ama”teurs in de echte bekentenis van het woord: liefhebbers, zij die houden van (samen) zingen.

Koorzang blijkt ook een uitgelezen manier om verschillende groepen in de maatschappij te verbinden, om samen te revalideren of natuurlijk gewoon om gezellig samen te komen en even te ontstressen. Bij initiatieven als de Warmste Week en Belgium’s Got Talent zagen we eerder al contactkoren aan het werk, waarin personen die lijden aan dementie samen met hun mantelzorgers zingen. Zo mochten de Betty’s zelfs het voorprogramma van Muse vertolken. Maar even goed zijn er koren voor slechthorenden, voor daklozen, gedetineerden, vluchtelingen, zwangere vrouwen, mensen met burnout, ASS, stemproblemen en noem maar op. Ook deze koren komen tijdens de World Choir Games ruim aan bod.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons