Eerste uitbetalingen van het jaar zijn een feit
Sabam maakt 18 miljoen euro vrij voor haar auteurs
April 8, 2020

Auteurs die lid zijn van Sabam bouwen in de loop van hun carrière een spaarpotje op. Normaal gezien kunnen ze dit bedrag pas op hun 60ste opnemen. Hier maken we nu een uitzondering op. Onze leden zullen dit bedrag nu al deels of volledig kunnen opnemen. In totaal krijgen bijna 9.000 auteurs en componisten zo toegang tot meer dan 18 miljoen euro. Op die manier geven we hen een financieel duwtje in de rug en helpen we hen deze crisisperiode te overbruggen.

Impact coronacrisis op onze leden

Dat de coronacrisis zware economische gevolgen voor de culturele sector heeft, is ondertussen duidelijk. Alleen al in maart werden in totaal 8.935 optredens, theatervoorstellingen en fuiven afgelast. Voor de auteurs die we vertegenwoordigen komt dat overeen met een inkomstenverlies van meer dan 3,5 miljoen euro die maand.

In Vlaanderen werden in maart zo maar liefst 2.173 live optredens, 2.520 fuiven en 777 toneelvoorstellingen geannuleerd. Wanneer deze situatie aanhoudt, zullen er naar schatting elke maand 4.000 tot 5.000 evenementen niet worden georganiseerd, wat in Vlaanderen alleen neerkomt op minstens 10 miljoen euro aan gemiste inkomsten voor auteurs, artiesten en organisatoren.

Carine Libert, CEO van Sabam: “We hebben het volste begrip voor de maatregelen die de overheden hebben genomen om deze ongeziene crisis in te dijken. Tegelijk mogen we onze ogen niet sluiten voor de enorme impact van deze maatregelen op het ecosysteem van de culturele sector en in het bijzonder op onze auteurs. Door de verplichte sluiting van horecazaken en winkels en het afgelasten van alle evenementen verliezen ze het merendeel van hun inkomsten. In afwachting van de broodnodige steunmaatregelen van de overheid, onderneemt sabam als Belgische auteursvereniging  alvast de nodige acties  om hen door deze crisis te helpen.”

Hoe vraagt u een vervroegde opname aan?

  • Ga naar uw eServices en meld u aan. Hebt u nog geen account? Vraag uw account dan aan via affiliation@sabam.be
  • Ga naar de applicatie Played & Paid. Daar ziet u het bedrag van uw reserve in het sociaal fonds.
  • Klik op de knop ‘Vervroegde opname’
  • Vul het gewenst bruto bedrag in, motiveer uw aanvraag en kies uw rekeningnummer
  • Klik daarna op ‘Aanvraag indienen’

share

Haben Sie Fragen?

Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns