Sabam eert Raymond van het Groenewoud met carrièreprijs
November 21, 2022

Tijdens zijn verjaardagsconcert in cultuurhuis De Warande in Turnhout ontving Raymond van het Groenewoud zaterdagavond de Muze van Sabam. Met deze carrièreprijs zet zijn auteursvereniging de tekstdichter en muzikant in de bloemetjes voor zijn zeventigste verjaardag en ronduit indrukwekkende loopbaan van de afgelopen vijftig jaar. Raymond ontving de Muze uit handen van de jonge rock- & punkband Meltheads, van wie hij naar eigen zeggen zelf een grote fan is. 

In 2020 vierde Raymond zijn zeventigste verjaardag met een gloednieuw album, een documentaire die zijn naam draagt én een uitverkochte concerttour. Het moest een waar feestjaar worden voor de zanger en muzikant, tot de coronapandemie roet in het eten gooide. 

Dit jaar heeft van het Groenewoud opnieuw reden tot vieren: hij staat maar liefst vijftig jaar op de planken. De ideale gelegenheid dus voor de auteursvereniging, waarvan hij in 1970 lid werd, om hem te eren voor die knappe prestatie. 

“Met de teletijdmachine van professor Barabas zie ik mij nog een schriftelijk examen afleggen bij Sabam. Tekst met melodie, 8 maten, geloof ik. Gelukkig werd ik aanvaard. SA BAM POUR MOI!” blikt Raymond terug. 

Vandaag staan meer dan 500 unieke werken in de databank van Sabam op naam van Raymond. 

“Raymond van het Groenewoud is wereldberoemd in Vlaanderen voor hits als 'Meisjes', 'Vlaanderen boven', 'Je veux de l'amour', 'Chachacha', 'Liefde voor muziek' en 'Twee meisjes'. Zijn kleinkunst is tijdloos en daardoor gekend bij jong en oud. In vijftig jaar bouwde hij een ronduit indrukwekkend repertoire op.” zo besluit Serge Vloeberghs, Head of Music van Sabam. 

Met dank aan Will Tura & Johan Verminnen 

Raymond begint zijn carrière in 1970. Met de hulp van Will Tura kan hij aan de slag als gitarist, pianist en arrangeur bij Johan Verminnen. Twee jaar later richt hij met onder andere Erik Van Neygen de groep Louisette op. En in 1973 verschijnt zijn debuutalbum 'Je moest eens weten hoe gelukkig ik was'. In vijftig jaar tijd brengt van het Groenewoud meer dan dertig albums uit. 

Daarnaast bouwt hij ook een stevige livereputatie op. Raymond toert in binnen- en buitenland en kent hoogtepunten op de podia van Torhout-Werchter, NEKKA en het Nederlandse Pinkpopfestival. 

Op nummer één 

Met 'Liefde voor muziek' scoort Raymond in 1991 een dikke nummer één hit in België en Nederland. Zijn album 'Meisjes' gaat datzelfde jaar maar liefst 75.000 keer over de toonbank in ons land. En ook in Nederland behaalt de plaat goud. In 2018 doet hij dat samen met Tourist LeMC nog eens losjes over. Diens nummer Spiegel, waarvoor hij het refrein inzingt, staat 18 weken lang op nummer één in de Vlaamse Top 50. 

Datzelfde jaar ontvangt van het Groenewoud de Lifetime Achievement Award op de Music Industry Awards (MIA’s). Raymond verheft het Nederlands tot “een rocktaal”. Zijn optredens zijn stuk voor stuk om in te kaderen. En zijn nummers maken deel uit van ons cultureel erfgoed, oordeelt de jury. 

Over de Muze van Sabam 

De Muze van Sabam is een prijs die Sabam al sinds 1984 uitreikt aan haar leden als erkenning voor een bijzonder succesvolle carrière. Het sierlijke bronzen beeldje is van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. Met deze prijs sluit Raymond van het Groenewoud zich aan bij een select gezelschap van kunstenaars waaronder Pieter Aspe, Peyo, Marc de Bel, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire, Will Tura, Urbanus en Johan Verminnen.
 

share

Über Sabam

Sabam ist die belgische Gesellschaft für Urheber, Komponisten und Verleger. Sie verwaltet die Rechte von mehr als 43.000 Mitgliedern in 5 Bereichen: Musik, Film & Fernsehen, Theater & Tanz, Bildende Kunst und Literatur. Im Jahr 2020 verteilte Sabam mehr als 112 Millionen Euro an Urheberrechtsgebühren. Darüber hinaus unterstützte sie im selben Jahr über Sabam for Culture mehr als 700 lokale Kulturinitiativen. In Brüssel arbeiten täglich mehr als 200 Mitarbeiter daran, die Rechte der Urheber zu schützen. Im Jahr 2022 feiert Sabam ihr 100-jähriges Bestehen.

Pressekontakt:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be