Grafiek
Drie keer zoveel online rechten voor auteurs dankzij nieuwe technologie en partnership met BMAT
Mai 22, 2023

Sabam innoveert en levert extra inspanningen om de creaties van haar leden te valoriseren. Nieuwe partnerships stellen ons in staat om oude gereserveerde bedragen alsnog aan de rechtmatige auteurs en uitgevers te verdelen. En door de introductie van nieuwe technologie ontvangen zij hun online muziekrechten nu ook sneller én op maandelijkse basis. Deze innovaties werpen hun vruchten af. Auteurs ontvingen in 2022 dubbel zoveel online rechten als het jaar ervoor. En daar stoppen de ambities niet. Dit jaar willen we zelfs drie keer zoveel van deze rechten aan hen verdelen.

 

Dataverwerking vertienvoudigd 

Dankzij onze partnership met BMAT Music Innovators konden we de afgelopen maanden bijkomende vergoedingen verdelen aan onze leden voor hun muziek die in de periode van 2017 tot en met 2021 via (inter)nationale streamingdiensten werd geconsumeerd. De samenwerking  met BMAT stelt ons immers in staat om de dataverwerking die daarvoor nodig is exponentieel op te schalen. Die steeg daardoor met een tienvoud, van 200 miljoen matches tot maar liefst 2 miljard!

Alex Loscos, CEO van BMAT, over deze mijlpaal: "We zijn verheugd om onze krachten te bundelen met Sabam, een gerenommeerde organisatie met een rijke traditie in het beschermen van de rechten van auteurs & componisten. Onze gedeelde waarden en complementaire sterktes maken van dit partnerschap een natuurlijke fit, waardoor we een voortrekkersrol opnemen in de innovatie van de industrie. Samen zetten we ons in om een muziekecosysteem op te bouwen dat de scheppende kunstenaars ondersteunt en ervoor zorgt dat hun onschatbare bijdragen naar waarde worden erkend en beloond."

 

Sneller en meer verdelen door nieuwe technologie

Daarnaast investeren we in eigen huis in de ontwikkeling van een gloednieuw technologieplatform dat wordt aangestuurd vanuit The Cloud. De eerste functionaliteiten daarvan werden al gelanceerd om de grote hoeveelheden data die we via onze samenwerking met BMAT verkrijgen performanter te kunnen verwerken. Dankzij dit nieuwe platform verdelen we de online rechten van onze auteurs sinds kort op maandelijkse basis in plaats van twee keer per jaar. En in de toekomst zullen we daardoor ook sneller en meer rechten aan hen kunnen verdelen.

Samen zetten we ons in om een muziekecosysteem op te bouwen dat de scheppende kunstenaars ondersteunt en ervoor zorgt dat hun onschatbare bijdragen naar waarde worden erkend en beloond - Alex Loscos

 

Online rechten verdriedubbelen

Deze vernieuwing en samenwerking hebben dus niets dan positieve gevolgen voor Sabam en haar leden. Zo verdeelden we in 2022 met een totaalbedrag van meer dan 6 miljoen euro al dubbel zoveel online rechten aan auteurs en uitgevers in vergelijking met het jaar daarvoor. En ook voor dit jaar liggen de verwachtingen hoog. In de eerste maanden van 2023 verdeelden we al evenveel van deze rechten als in het volledige jaar 2022. Onze ambities tegen het einde van het jaar? Meer dan 9 miljoen euro online rechten verdelen!

 

Over BMAT Music Innovators

BMAT is hét besturingssysteem voor de muziekindustrie. Een muziekinnovatiebedrijf met een missie om alle muziekgebruiks- en eigendomsgegevens in kaart te brengen. Ze helpen verschillende bedrijven in de muziekindustrie om hun dataoperaties te verbeteren en zorgen zo dat artiesten betaald worden voor hun plays. Elke dag leveren ze 27 miljard matches en 80 miljoen identificaties aan CMO's, uitgevers, platenmaatschappijen, omroepen en DSP's wereldwijd.

Het Music Operating System van BMAT is gebaseerd op machinaal leren en expertise op het gebied van auteursrechten. Het deelt objectieve gegevens en geautoriseerde kennis naar iedereen in de keten. Iedereen die muziek maakt of gebruikt kan zich aansluiten om de eigen activiteiten te vergemakkelijken, inkomsten te verhogen en zich te synchroniseren met alle andere spelers.

Contacteer press@bmat.com voor meer info.

share

Haben Sie Fragen?

Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns