MIA's 2019

share

Bram Vanparys wint MIA beste auteur componist

Februar 8, 2019

Bram Vanparys - beter bekend als The Bony King of Nowhere – kreeg gisterenavond de MIA binnen de categorie ‘Auteur/componist’. Het was Bart Peeters die de trofee mocht overhandigen aan Tim Beuckels van Unday Records tijdens de uitreiking van de sectorprijzen op de Music Industry Awards in Paleis 12. Bram kon er zelf jammer genoeg niet bij zijn omdat hij momenteel op tour is. Dat hij blij was met zijn award bleek wel uit zijn videoboodschap.

De inzet van zijn jongste album, ‘Silent Days’ (2018), was de groep te verbinden met Bob Dylan, een van zijn grote muzikale helden samen met Townes Van Zandt en Leonard Cohen. Het werd een fascinerende zoektocht die resulteert in een rockalbum met de muzikale grootsheid van The War on Drugs.

 

Bram: “Ik was meer dan ooit op zoek naar mijn eigen taal, zowel qua klank als qua teksten”

De Gentse singer-songwriter bracht zijn debuutalbum 'Alas my love' uit in 2009, gevolgd door 'Eleonore' in 2011. Nadien volgde een soundtrack voor de film 'Les Géants’, waarvoor hij de Magritte du Cinéma ontving.

Voor het album 'Wild flowers' uit 2015, trok hij naar Los Angeles om er samen te werken met de voormalige live band van Ray Lamontagne. The Bony King of Nowhere werd voor de gelegenheid omgedoopt tot simpelweg Bony King.

Voor zijn meest recente plaat ‘Silent days’ (2018), besloot hij terug te werken onder zijn bekende pseudoniem. Bram vond de inspiratie voor zijn alias overigens in een songtitel van Radiohead, één van zijn favoriete bands.

 

 

De overige sectorprijzen gingen naar David Poltrock (Muzikant), Stromae (Videoclip), Arsenal (Live act) en Angèle (Artwork). Zij ging verder ook nog naar huis met de MIA’s voor beste doorbraak en solo vrouw.

Behalve het Belgische platenlabel PIAS, werden ook The Scabs beloond met een Lifetime Achievement Award. Uit vier decennia The Scabs blijft misschien all-time klassieker ‘Hard Times’ nog het hardst nazinderen, maar frontman Guy Swinnen blijkt zelf ook een boon te hebben voor het liedje ‘Can’t Call Me Yours’.  

Guy: “Daar ben ik zo fier op omdat het qua muziek en tekst heel goed samen gaat.”

Ook ‘Hello Lonesome’, ‘Medicin Man’, en ‘Low Tide’, een recent nummer over de klimaatopwarming, prijken in de persoonlijke top van de groep. Zin om ze een keer live aan het werk te zien? Ze zijn momenteel bezig aan een theatertournee door Vlaanderen met 40 jaar The Scabs.

Niels Destadsbader, koning van deze editie met maar liefst vijf MIA’s, heeft een druk tourschema voor de boeg. Zijn theatertour in het voorjaar voert hem onder meer langs het Capitole, de Ethias Arena en de Antwerpse Stadsschouwburg.  En na de festivalzomer wacht dan nog het Sportpaleis.
Vlaanderens populairste zanger schrijft al zijn songs zelf samen met Miguel Wiels. Logischerwijs is hij dan ook het meest trots op zijn MIA voor beste Album.

Niels: “Toen ik een paar jaar geleden ging aankloppen bij platenfirma’s bleek niemand geïnteresseerd in Nederlandstalig repertoire. Als je dan naar vanavond kijkt met BlOF, Bazart en Tourist LeMC voelt het fijn om daar mee deel van uit te kunnen maken en op deze manier waardering te krijgen.”

(TG)

De Mia's genoten de steun van Sabam for Culture. Volledig palmares op een.be

 

David Poltrock

Leonie Gysel (Arsenal)

Angèle

Hit van 2018: "Zoutelande" - Blöf en Geike Aernaert

 

 

foto's (c) Sabam/tg

 

 

Haben Sie Fragen? Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns