Ik wil bestaande muziek of beelden in mijn film gebruiken. Wat moet ik doen?

Deze vraag moet u niet aan Sabam stellen, maar rechtstreeks aan de uitgever/producent van de muziek/beelden die u wilt gebruiken. De gegevens van het productiebedrijf kunt u gemakkelijk online opzoeken (bv. via Google, Amazon of iTunes).
 

Wilt u bestaande muziek gebruiken? Contacteer dan de uitgever van de muziek in kwestie. Wilt u meer informatie over de eigenaar van de muziekuitgaven? Doorzoek dan even online ons repertoire. U zult er de contactgegevens van de subuitgever voor België terugvinden, aan wie u dan toelating kunt vragen.

De productiebedrijven zullen u wellicht een catalogusprijs voorstellen. In het algemeen zijn deze prijzen niet goedkoop. Het komt er dus op aan goed te onderhandelen met hen om de prijs zo veel mogelijk te drukken.

U moet er ook rekening mee houden dat u mogelijk geen antwoord krijgt op uw toelatingsaanvraag. In dat geval is het belangrijk om het bewijs te bewaren dat u al het mogelijke hebt gedaan om het betreffende recht te verkrijgen. Dit sluit wel niet uit dat de rechthebbenden van het werk eventueel later een klacht indienen want in principe moeten zij vooraf toelating verlenen voor elk gebruik van hun werken. U doet er dus goed aan om een voorziening te treffen voor het geval dat de rechthebbenden van zich zouden laten horen.