Campagne "Voor wat hoort wat"

share

Auteurs: “Voor wat hoort wat”!

December 1, 2017


Tijdens de recente boekenbeurs in Antwerpen organiseerde Reprobel, centrale beheersvennootschap, die op wettelijke basis bepaalde vergoedingen uit ‘wettelijke licenties’ mag innen, een opgemerkte persconferentie onder de noemer “Auteurs en uitgevers eisen dringende bijsturing nieuwe fotokopieerwet”.  

 

Diverse Sabamauteurs zoals Pieter Aspe, Walter Van den Broeck, Tom Lanoye en Lieve Blancquaert verleenden actief hun medewerking aan de conferentie en bijhorende campagne “Voor wat hoort wat” . 


De conferentie stond in het teken van de nieuwe wet op fotokopiëren, die dit jaar in werking trad.
Auteurs en uitgevers kijken door de wetshervorming aan tegen een miljoenenverlies. Daardoor komen ook de creatie, de innovatie en een kwalitatieve informatieverspreiding in gevaar. En dat terwijl gebruikers geconfronteerd worden met een fors verhoogd paginatarief.



Iedereen dreigt dus te verliezen: auteurs en uitgevers, gebruikers en de samenleving als geheel.
Daarom riepen auteurs en uitgevers op de Boekenbeurs beleidsmakers op om de reprografieregeling dringend bij te sturen. Tegelijk willen ze iedereen bewuster maken over de nieuwe spelregels voor het fotokopiëren. Vandaar de nu lopende sensibiliseringscampagne “Voor wat hoort wat”    
 


Kurt Van Damme, adjunct-algemeen directeur en hoofd van de juridische dienst bij Reprobel,
lichtte de belangrijkste wetswijzigingen toe. Onze auteurs illustreerden de praktische impact die zij als makers dagdagelijks ervaren.
Graag roepen wij  auteurs en gebruikers op om de campagne te delen op de social media. Immers “Voor wat hoort wat!”

 

De inning van vergoedingen uit wettelijke licenties was het geval voor de oude reprografieregeling zoals die bestond tot eind 2016. Dat is vanaf het referentiejaar 2017, het geval voor de nieuwe reprografievergoeding en de nieuwe wettelijke uitgeversgoeding, evenals voor de nieuwe vergoeding inzake onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Dat is ook nog steeds het geval voor het openbaar leenrecht.

Ontdek alle filmpjes op

http://voorwathoortwat.be/nl/

 

Do you have any questions? Our Customer Service will gladly assist you as soon as possible.

 

Contact us