Luanda Casella winnares Jong Theaterschrijfprijs

share

Luanda Casella (Sabam Jong Theaterschrijfprijs TAZ met "Short of Lying"): “Dit is voor mij een erkenning van de tekst”

August 5, 2018

And the winner is… Luanda Casella!  We schrijven 4 augustus 2018 in De Grote Post in Oostende. De jaarlijkse uitreiking van de Sabam Jong Theaterschrijfprijs tijdens TAZ, is aangebroken. Ontroerd om haar allereerste prijs kan deze jonge Belgo-Braziliaanse haar geluk niet op als ons jurylid Stijn Devillé haar op het podium roept om de welverdiende trofee in ontvangst te nemen voor “Short of Lying”.

Dit fragment uit het juryverslag daarentegen liegt er niet om:

 “Short of Lying is een inhoudelijk en vormelijk bijzonder grondig uitgewerkt project. Via een ingenieus gecomponeerde tekst rond bluf, mystificatie en bullshit legt de auteur op slimme wijze de mechanieken van misleiding bloot. De auteur experimenteert met complexe vertelstructuren en maakt haar ambitie als schrijfster met deze tekst helemaal waar.”


De inspiratie voor haar bekroonde spoken word performance vond Luanda bij auteurs als Dostojevski, Italo Calvino, Zoë Heller, die werken met onbetrouwbare vertellers. Zelf kreeg ze de smaak voor vertelkunst al als tiener te pakken.
Luanda: “Ik probeerde in eerste instantie om actrice te worden maar ik merkte dat iets anders me naar het podium dreef.
Ik ben geen actrice maar ik hou enorm van verhalen vertellen."“Interactie met het publiek”
Luanda: Ik heb altijd solo’s gespeeld…nu zullen mensen merken dat ik hiervoor nog andere dingen heb gedaan (lacht).  Ik heb altijd al gehouden van het format “one woman show”. Om rechtstreeks met de mensen te kunnen spreken. Dat deel van me is altijd aanwezig.

Ik speel personages maar er is een heel directe interactie met het publiek. Ik word ook fel geïnspireerd door stand up comedians en mensen die lezingen geven, professoren, leraars, publieke sprekers.

 

“De kracht van storytelling”
Ik heb net een studie gedaan over hoe storytelling wordt gebruikt en misbruikt. Het kan heel goed worden gebruikt in de literatuur. Er kan veel goeds uit voortkomen maar het wordt ook erg misbruikt. Het is nog steeds erg krachtig, omdat verhalen krachtig zijn. En al die hormonen en neurotransmitters, tonen aan dat we heel makkelijk te manipuleren zijn omdat we van verhalen houden. We verlangen ernaar.

Ik denk dat we allemaal weten dat we worden bespeeld. Deze voorstelling laat alleen maar zien hoe makkelijk dat gebeurt en hoe we ook verantwoordelijk zijn voor het zoeken naar betere bronnen wanneer we op zoek zijn naar informatie over wat dan ook; politiek, economie… ik wil alleen maar zeggen dat sommige bronnen slecht zijn en dat je dan verdwaalt…
(lacht)
 

“Erkenning van de tekst”
Luanda: Ik ben al vele jaren aan het schrijven en deze schrijversprijs geeft mij heel veel voldoening. Ik hoop dat “Short of Lying” ook communiceert als een tekst, als een boek.
En dit is voor mij de erkenning van de tekst. Thank you Sabam!

(c) Sabam/TG

Er hoort ook effectief een boek bij de voorstelling.

Luanda: Ik heb deze week zo’n honderd boeken verkocht. Ik voel dat mensen geïnteresseerd zijn in het verhaal op zich en de beleving als lezer. Het boek bevat twee volledig nieuwe hoofdstukken, die niet in de voorstelling zitten. De volgorde is ook een beetje anders.  Wat extra paragrafen hier en daar…

Luanda werkt momenteel samen met de Griekse Danae Theodoridou, voor haar “Imaginary Symposium”. Hiermee hoopt ze binnenkort rond te kunnen toeren. (TG)

 

 

 

 

 

Do you have any questions? Our Customer Service will gladly assist you as soon as possible.

 

Contact us