staande ovatie première 40-45

share

40-45-regisseur Frank Van Laecke: “Het verhaal primeert boven het spektakel"

oktober 8, 2018

Spektakel met hoofdletter S. Maar toch primeert het hartverscheurende verhaal in de nieuwe musical “40-45”. Twee broers, twee kampen, meer dan één strijd en de tweede wereldoorlog in al haar facetten.
Het publiek wordt letterlijk en figuurlijk meegevoerd doorheen een scala aan emoties. En teruggeflitst in de tijd. Van idyllische naar onthutsende taferelen, op zoek naar het waarom en hoe dit allemaal kon gebeuren. Studio 100 brengt het in een totaalbeleving van wereldklasse. Sabam for Culture is fier een steentje te kunnen bijdragen om de droom van deze makers mee te verwezenlijken.
 

Na afloop van de première in het pop up theater van Studio 100 in Puurs afgelopen zondag, polsten we naar dat making of-parcours van onze auteurs; regisseur en scriptschrijver Frank Van Laecke en componisten Steve Willaert en Will Tura.


“Nog dichter bij de personages”

“Sacco & Vanzetti”, “Daens”, “Kuifje en de Zonnetempel” en “14-18”. Het is slechts een greep uit het indrukwekkende internationale palmares van Frank Van Laecke. De keuze voor deze topregisseur lag dan ook voor de hand om “40-45” vorm te geven.

Frank: "Twee jaar geleden zijn we gestart met het script en de eerste ideeën onder impuls van Gert Verhulst. Hij heeft zich ook meteen mee gebogen over het concept dat hij aan de voorstelling wou kleven. Zo werden de eerste stukken van de puzzel gelegd. Na de zoektocht naar cast en creatives begonnen we zeven weken geleden met de repetities.
Het verhaal primeert absoluut.  In vergelijking met "14-18", wat meer een frontoorlog was, zitten we nog dichter bij de personages en bij de mensen.  Jelle en Jonas stonden overigens al langer te popelen om eens de rol van twee broers te spelen."
 


“Neuzen in dezelfde richting”

Ook voor de compositie tekenen ervaren professionals.  Will Tura behoeft geen enkele introductie meer. Met “De Collega’s 2.0”, de Ierse film “Citizen Lane”, en soundtracks voor twee Nederlandse films in de pipeline rijgt Steve Willaert verder scores aan zijn al indrukwekkende CV.
Voor eerdere Studio 100 musicals schreef hij al arrangementen. Sinds jaar en dag vormen beide componisten een perfect op elkaar ingespeelde tandem.
Steve Willaert: Will en ik voelen elkaar goed aan. Toen ze hem hadden gevraagd voor “40-45”, stelde Frank voor dat we allebei aan de muziek zouden schrijven. Ik heb meer op basis van het scenario thema’s geschreven. Dat combineerden we met Wills ideeën en thema’s die ontstonden aan de piano. Totdat we voelden “we hebben een song die past”. Neem nu het nummer “Doe maar”, dat de kracht van beide broers belichaamt.
De diversiteit, van kleine, intense en grootse momenten is natuurlijk ook muzikaal heel dankbaar. Er wordt een heel gamma aan gevoelens en atmosferen teweeg gebracht. Vanaf het begin voelde ik dat het verhaal goed zat. Net als de teamsfeer. Iedereen dacht in dezelfde richting, hoe we dat verhaal het best konden dienen. Ik zag het resultaat voor het eerst tijdens de generale repetitie vorige week. Dat was wel een heel pakkend en ontroerend moment.

 

Will Tura: Ik zit heel graag aan de piano om inspiratie op te doen. Steve is het opperhoofd (lacht). Fantastische meneer. Als ik melodieën componeer, voelt hij die heel goed aan. Zijn grote talent is de magie van de arrangementen. Eens de orkestraties zijn aangepast, krijg je de totaalsfeer. Het verhaal is inderdaad heel belangrijk om die juiste sfeer te vinden.
Dit is de musical met de juiste tempo’s. Melodisch maar met karakter, dat eruit springt. 


 www.40-45.live

 

 

foto's/tekst (c) Sabam/tg

 

 

 

 

 

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons