AV
Algemene vergadering 2022: het belangrijkste nieuws op een rijtje
mei 25, 2022

Naar goede gewoonte organiseert Sabam op de derde maandag van de vijfde maand haar jaarlijkse algemene vergadering voor auteurs, componisten en uitgevers. Op 16 mei tekenden 125 van hen present. En samen vertegenwoordigden zij de stem van 171 collega’s. Op het programma: de bespreking en goedkeuring van het jaarverslag 2021, een stemming over wijzigingsvoorstellen aan het algemeen reglement én statutaire verkiezingen.

Na de opening van de vergadering door voorzitter Jan Hautekiet en een inleiding van CEO Steven De Keyser vormt de presentatie van de financiële resultaten van onze vereniging en een overzicht van de activiteiten van Sabam for Culture het eerste punt op de agenda. 

Een nieuwe klap voor auteursrechten

Hoewel 2021 nog sterk door Corona werd gedomineerd, stegen de inkomsten uit auteursrechten terug licht tot 132 miljoen euro (+5%). Dat cijfer ligt echter nog steeds ver onder het niveau van vóór de crisis, toen die inkomsten nog 156 miljoen euro bedroegen (-15%).

Op vlak van de verdeling van auteursrechten wist Sabam de schade enigszins te beperken. We slaagden erin om 108,5 miljoen euro (-4%) te verdelen aan auteurs, componisten en uitgevers. Daarvan was echter circa 8 miljoen euro een éénmalige en zeer gedeeltelijke overheidscompensatie voor de verloren auteursrechten van haar leden. De werkelijke schade ligt dus veel hoger.

Onverminderde steun aan culturele initiatieven

Toch bleven we in volle crisis onverminderd aan de zijde staan van onze auteurs en uitgevers. Via Sabam for Culture investeerden we het afgelopen jaar opnieuw 1,5 miljoen euro in bijna 900 culturele initiatieven. Daarbij zetten we onze middelen voornamelijk in op drie pijlers: 

  • meer steun aan individuele auteurs en uitgevers in de vorm van 724 beurzen;
  • financiële ondersteuning aan 122 culturele evenementen en projecten;
  • en de structurele ondersteuning van 18 beroepsfederaties.

Het jaarverslag en de jaarrekening werd vervolgens met een absolute meerderheid goedgekeurd. Lees meer info in het persbericht of ontdek het volledige jaarverslag 2021.

Wijzigingen aan het algemeen reglement

Tweede punt op de agenda: een aantal wijzigingen aan het algemeen reglement van Sabam. Naast enkele wijzigingen in de terminologie werden er ook enkele praktische wijzigingen voorgesteld en goedgekeurd:

  • Zo is een kandidaat aandeelhouder – wanneer het gaat om een natuurlijk persoon - niet langer verplicht om zijn/haar identiteit te bewijzen met een kopie van een officieel identiteitsbewijs maar kan dat vanaf nu ook eenvoudig via itsme.
  • Daarnaast zijn aandeelhouders natuurlijke personen én rechtspersonen niet langer verplicht om een wijziging in hun persoonlijke- en/of financiële gegevens schriftelijk aan Sabam mee te delen. Zij kunnen deze gegevens voortaan eenvoudig zelf wijzigingen via MyProfile in MySabam.

Ontdek hier alle wijzigingen die werden goedgekeurd aan het algemeen reglement en de motivering ervan.

Statutaire verkiezingen

Tot slot waren er ook enkele plaatsen vacant in het Bestuursorgaan en in het college voor toneel-, literaire, audiovisuele rechten en beeldende kunsten. De aanwezige auteurs en uitgevers verkozen wie hen de komende jaren daarin zal vertegenwoordigen.

In het Bestuursorgaan:

  • Singer-songwriter Sabine Tielens aka Sabien Tiels;
  • Regisseur & scenarist Bram Renders;
  • Songwriter en muziekproducent Pierre Dumoulin;
  • Improvisator, componist en muzikaal ontdekkingsreiziger Manuel Hermia.

In het college voor toneel-, literaire, audiovisuele rechten en beeldende kunsten:

  • Scenarioschrijfster en filmregisseuse Eva Cools.

Maak kennis met de verkozenen.
 

Na de officiële sluiting van de zitting door de voorzitter, werden de aanwezigen uitgenodigd om op onze hoofdzetel nog even na- en bij te praten met een glas.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons