Anne-Catherine Chevalier
Anne-Catherine Chevalier verkozen tot eerste onafhankelijke voorzitster
mei 27, 2024

Tijdens de Algemene vergadering van maandag 27 mei werd Anne-Catherine Chevalier verkozen tot nieuwe – en tevens de eerste onafhankelijke – voorzitster van Sabam.

 

Wie is Anne-Catherine Chevalier?

Anne-Catherine Chevalier is directrice van de Fondation Bernheim. Deze stichting heeft als streefdoel steun te verlenen aan projecten die kansarme Brusselse jongeren helpen hun eigen weg in het leven te vinden. Daarvoor werkte ze acht jaar lang voor de Koning Boudewijnstichting aan projecten rond ondernemerschap, jeugdhulp en nieuwe technologieën. Ze wil een actieve rol spelen in de denkoefening over de ontwikkeling van filantropie. En ze is vicevoorzitster van de Belgische Federatie van Filantropische Stichtingen.

Anne-Catherine studeerde management aan de KUL en de UCL en begon haar loopbaan als consultant in management en institutionele communicatie. Daarna volgde ze een MBA aan INSEAD, waar ze de kans kreeg om onderzoek te doen naar corporate governance. Na tien jaar in de bedrijfswereld richtte ze haar eigen bureau voor interieurarchitectuur op. Daarbij heeft ze zowel voor particulieren als voor ondernemingen projecten uitgewerkt. 

 

Haar band met kunst & cultuur?

Kunst en cultuur hebben altijd al een centrale plaats ingenomen in het leven van Anne-Catherine Chevalier. In het verleden bracht ze een stevige fotografische praktijk tot stand. In dat verband publiceerde ze drie boeken over haar belangrijkste projecten: Mothers & Daughters, Lannoo 2011; Family, Aparté Editions 2015; Turning 18, Prisme Editions 2019.

Als muziekliefhebber is ze al heel wat jaren lid van Flagey Friends, met het idee om die instelling te ondersteunen bij haar activiteiten rond de creatie en de verspreiding van muziek. Daarnaast is ze vicevoorzitster van het Théâtre Le Vilar in Louvain-la-Neuve. 

 

“Ik kijk ernaar uit samen te werken met de leden van het bestuursorgaan, de colleges en het management om de ontwikkeling en de versterking van Sabam als coöperatieve vennootschap te garanderen, en zo de belangen van haar auteurs zo goed mogelijk te verdedigen.” - Anne-Catherine Chevalier.

 

Waarom kiest ze voor Sabam?

Anne-Catherine is diep overtuigd van het belang van kunst in het leven en van de noodzaak om auteurs, componisten en uitgevers een eerlijke vergoeding te geven. Ze wil zich vol enthousiasme inzetten voor die strijd. De opkomst van nieuwe technologieën en verspreidingsmiddelen maakt dat des te boeiender. 

“De nieuwe realiteit verandert de manier waarop we kunst en cultuur consumeren ingrijpend, en is niet zonder gevolgen voor rechthebbenden.” aldus Chevalier.

Ervoor zorgen dat Sabam een goed geleide, inclusieve en open vennootschap is die gelijke tred houdt met de evolutie van de samenleving, is in haar ogen dan ook de beste manier om op lange termijn een doeltreffende verdediging van auteurs te verzekeren. 

“Ik kijk ernaar uit samen te werken met de leden van het bestuursorgaan, de colleges en het management om de ontwikkeling en de versterking van Sabam als coöperatieve vennootschap te garanderen, en zo de belangen van haar auteurs zo goed mogelijk te verdedigen.” - Anne-Catherine Chevalier.
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons