Onze medewerkers zullen op donderdag 26 (Hemelvaartsdag) en vrijdag 27 (brugdag) mei telefonisch niet bereikbaar zijn. U kan ons uiteraard steeds contacteren via member@sabam.be.

stefaan fernande
Auteur, tekstschrijver en componist Stefaan Fernande is niet meer
september 7, 2021

Songwriter Stefaan Fernande is overleden. Gedurende zijn carrière schreef hij honderden hits voor Vlaamse artiesten zoals Yasmine, Will Tura en Clouseau. Stefaan werd amper 54.

De Vlaamse muziekwereld is in rouw. Stefaan Fernande, het creatieve brein achter hits zoals ‘Nobelprijs’ van Clouseau, ‘Porselein’ van Yasmine en meer recent het zeer aanstekelijke ‘Vuurwerk’ van Camille Dhont, is niet meer. 

Een broodschrijver pur sang

De lijst van artiesten voor wie Stefaan Fernande nummers schreef is zonder meer indrukwekkend: Christoff, Clouseau, Niels Destadsbader, De Kreuners, Stan Van Samang, Willy Sommers, Gene Thomas, Will Tura, Yasmine, en vele anderen. 

Hij werkte voor bijna de hele Vlaamse showbizz en was dan ook een van de weinige componisten in Vlaanderen die voltijds kon leven van zijn schrijftalent. 

Zijn belang voor de Vlaamse muziekwereld – en de stempel die hij erop drukte – kan moeilijk overschat worden. In 2018 werd hij dan ook opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam for Culture, als erkenning voor zijn hele carrière.

Op de barricaden voor anderen 

Samen met Sabam zette Stefaan zich in voor de bescherming van het auteursrecht in de 21ste eeuw en brak hij een lans voor álle auteurs die buiten de schijnwerpers werken en van hun creaties moeten leven: 

“Songs worden vaak geschreven door mensen van wie je nog nooit gehoord hebt, en niet door degenen die je op YouTube ziet. Het auteursrecht is het enige inkomen van broodschrijvers zoals ik. Als men wil dat er in de toekomst nog hits gemaakt worden, laat dan het geld gaan naar degenen die ze creëren.”

Stefaan zal ontzettend hard gemist worden.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons