Auteursverenigingen halen 6% meer rechten op voor hun auteurs en componisten

share

Auteursverenigingen halen 6% meer rechten op voor hun auteurs en componisten

november 9, 2018

Laten we beginnen met het goede nieuws. We hebben een nieuw record beet! Het bedrag dat auteursverenigingen wereldwijd hebben opgehaald voor makers van muziek, audiovisuele werken, visuele kunsten, theater en literatuur is in 2017 met 6,2% gestegen tot € 9,6 miljard. Dit blijkt uit het jaarlijks verslag van CISAC, de overkoepelende organisatie van auteursverenigingen wereldwijd, waarbij ook Sabam is aangesloten.

Voor het eerst in 5 jaar stijgen de auteursrechten in alle disciplines en in alle regio’s. De rechten uit digitale inkomsten overtreffen bovendien voor het eerst de kaap van € 1 miljard. Dat is een stijging van maar liefst 166% ten opzichte van 2013. Die stijging is te wijten aan een ware 'streaming boom', en meer recent aan de toenemende populariteit van videostreamingdiensten.

 

Transfer of Value blijft een probleem

En dan het minder goede nieuws. Ondanks de stijging van digitale media tot € 1,27 miljard over alle repertoires heen, blijven de inkomsten uit digitaal gebruik ver onder de opbrengsten uit uitzend-, live- en achtergrondgebruik. Slechts 13,2% van alle auteursrechten die bestemd zijn voor de scheppende kunstenaar, zijn afkomstig van digitale bronnen. Dat is weliswaar een stijging van 11%, maar eveneens een weerspiegeling van de grote scheeftrekking tussen het gigantische volume aan creatief werk dat vandaag via internetgiganten zoals YouTube en Facebook aan de consument wordt aangeboden en de opbrengsten die dat voor hen genereert enerzijds. En anderzijds de minimale vergoedingen die daarvoor terugvloeien naar de scheppende kunstenaars.

Gelukkig beseft Europa dat het tijd is voor verandering. Het Europese Parlement nam in september de moedige beslissing om te stemmen vóór een Europese auteursrechtrichtlijn, een eerste stap naar een eerlijke vergoeding voor haar auteurs wanneer hun werk online door anderen wordt gebruikt.

 

België in de top 20

Niet voor niets groeit dit besef meer en meer in Europa. 56,4% van alle auteursrechten wereldwijd waren in 2017 van daar afkomstig (+5,7%). Met een bedrag van € 6,18 aan auteursrechten per inwoner scoort Europa als beste regio van de wereld. België doet het met € 11,89 per inwoner bijna dubbel zo goed als het Europees gemiddelde en staat zo op plaats 10 in Europa.

Op de wereldwijde rangschikking, over alle disciplines heen, strandt België op een mooie 17de plaats (€ 136 miljoen). Bekijken we dit per discipline, dan eindigt ons land op diezelfde plek voor muziek (€ 111 miljoen), op een 11de plaats voor audiovisuele werken (€ 14 miljoen) en literatuur (€ 2,1 miljoen), binnen de top 10 op de 9de plek voor visuele kunsten (€ 2 miljoen) en op een 8ste plaats voor theater (€ 3,6 miljoen). Opmerkelijk, specifiek voor het volgrecht staat België op de 5de plaats in de wereld (€ 2 miljoen). Sabam is bovendien actief in alle bovenvermelde disciplines. Kortom, als kleine speler in de wereld kan België toch een zeer mooi resultaat voorleggen aan haar auteurs en scheppende kunstenaars.

Meer info vindt u in het volledige rapport van CISAC.

 

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons